Влада Швейцарії відкрита до зняття заборони на будівництво нових АЕС
Влада Швейцарії відкрита до зняття заборони на будівництво нових АЕС

Влада Швейцарії відкрита до зняття заборони на будівництво нових АЕС

Федеральна рада Швейцарії у середу, 28 серпня, висловила готовність зняти заборону на будівництво нових атомних електростанцій, яка діє з 2018 року, на тлі проблем із забезпеченням екологічно чистих джерел енергії.

Про це йдеться в заяві швейцарського уряду, повідомляє "Європейська правда".

Швейцарська Федеральна рада відреагувала на громадську ініціативу "Електрика для всіх і завжди", які пропонували закріпити в конституції дозвіл на виробництво будь-якої "кліматично безпечної електроенергії".

Уряд відхилив ініціативу з огляду на те, що конституція Швейцарії вже передбачає "широко диверсифіковане енергопостачання", а також закріплює за центральною владою та владою кантонів відповідні повноваження у цій сфері.

Водночас там заявили про намір підготувати контрпропозицію до ініціативи, щоб "забезпечити довгострокову безпеку енергопостачання", що зокрема стосується і потенційного будівництва нових АЕС.

"Чинна заборона на будівництво нових атомних електростанцій не сумісна з метою технологічної відкритості, а також містить ризики для виведення з експлуатації наявних станцій", – ідеться в повідомленні уряду Швейцарії.

Свою пропозицію влада країни підготує до кінця 2024 року, далі до кінця березня 2025-го триватимуть консультації, після чого парламент країни обговорить як громадську ініціативу, так і контрпропозицію.

Рішення Швейцарії відмовитися від ядерної енергетики було підтримане на референдумі 2017 року, який також підтримав плани уряду просувати сталу енергетику з субсидіями на розвиток сонячної, вітрової та гідроенергетики.

У 2019 році Швейцарія вивела з експлуатації Мюленберзьку АЕС після 47 років роботи в межах процесу відмови від атомної енергії.

У країні продовжують функціонувати чотири АЕС, на які припадає до третини всієї генерації.

Але з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну та зростання цін на енергоресурси в країні знову почали обговорювати повернення АЕС.

Швейцарія влітку покладається на гідроенергію, але в інші пори року змушена імпортувати енергію, передусім з Франції.

Джерело матеріала
loader
loader