З початку року ЗСУ щонайменше 64 рази атакували НПЗ в Росії та на окупованих територіях, – ЗМІ
З початку року ЗСУ щонайменше 64 рази атакували НПЗ в Росії та на окупованих територіях, – ЗМІ

З початку року ЗСУ щонайменше 64 рази атакували НПЗ в Росії та на окупованих територіях, – ЗМІ

За словами журналістів, в останні місяці безпілотники дедалі частіше влучають у нафтові об'єкти у південних регіонах Росії. Водночас експерти вважають, що атаки на НПЗ спричиняють локальні перебої, але загалом не впливають на ринок палива.

Як атаки на НПЗ впливають на ціни на бензин

За підрахунками журналістів ВВС, близько чверті всіх атак сталися в Краснодарському краї. Як мінімум у 49 випадках вони призвели до пожеж. Інформації про те, як ремонтують заводи після атак, у відкритому доступі немає.

Журналісти з посиланням на російського експерта розповіли, що на початку року мішенями ставали в основному НПЗ, значущі для внутрішнього ринку. Навесні ж фокус атак змістився на об'єкти, які використовуються для постачання військової техніки, – тоді збитки стали більш чутливими.

Поблизу кордону є, умовно, два десятки об'єктів, де військові можуть забирати великі обсяги дизелю. Це логічні цілі, оскільки ЗСУ треба перервати постачання російської армії,
– сказав він.

Цього року бензин дорожчає: за січень – липень ціни зросли на понад 5%, а в липні зростання навіть прискорилося. При цьому, як зазначають експерти, обсяг випуску бензину в січні-липні практично не змінився. Владі зрештою довелося запровадити ембарго на експорт бензину до кінця року.

Однак зростання цін експерти не пов'язують з атаками безпілотників. Вони звинувачують радше сукупність причин — високий попит на бензин влітку, планові ремонти на НПЗ та інші фактори.

До слова, раніше стало відомо, що в результаті спільної роботи ГУР та ССО було уражено нафтобазу ФДКУ "Атлас" у Ростовській області Росії. Об'єкт атакували за допомогою ударних БпЛА українського виробництва.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader
loader