"Наслідки можуть бути катастрофічними": у МАГАТЕ уточнили, коли Гроссі відвідає ЗАЕС
"Наслідки можуть бути катастрофічними": у МАГАТЕ уточнили, коли Гроссі відвідає ЗАЕС

"Наслідки можуть бути катастрофічними": у МАГАТЕ уточнили, коли Гроссі відвідає ЗАЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі збирається з візитом на захоплену військами Росії Запорізьку атомну електростанцію в Енергодарі. Крім того, він планує приїхати у Київ.

Про це повідомила пресслужба МАГАТЕ. Візити Гроссі заплановані на наступний тиждень – з 2 вересня.

"Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі наступного тижня відвідає Україну для проведення переговорів на високому рівні та оцінки розвитку подій на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), де ядерна безпека залишається нестабільною", – сказано у повідомленні.

Агенство нагадало, що Цце буде п’ятий раз, коли Гросі "перетинає лінію фронту, щоб отримати доступ до ЗАЕС".

"Наслідки можуть бути катастрофічними": у МАГАТЕ уточнили, коли Гроссі відвідає ЗАЕС

"МАГАТЕ діє швидко і рішуче, коли і всюди, де виникають загрози для ядерної безпеки. Наша проактивна присутність є надзвичайно важливою для стабілізації ситуації. Моє послання було голосним і чітким протягом усієї цієї трагічної війни: ядерної аварії потрібно уникнути за будь-яку ціну, а ядерну електростанцію ніколи не можна атакувати. Наслідки можуть бути катастрофічними, і ніхто від цього не виграє. Я, як і раніше, сповнений рішучості робити все, що в моїх силах, щоб захистити ядерну безпеку, доки тривають бойові дії", – сказав він.

Нагадаємо, що 27 серпня Рафаель Гроссі відвідав Курську атомну електростанцію у Росії. Після візиту він заявив, що для КуАЕС нібито "існує ризик ядерної аварії".

"Небезпека або можливість ядерної аварії виникла поруч зі станцією", – сказав Гроссі, посилаючись на бойові дії, які ведуться в Курській області.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) упевнені, що Росія намагалась використати візит гендиректора МАГАТЕ на Курську АЕС, щоб представити Україну загрозою радіаційного інциденту. Москва сподівалась, що це підірве західну підтримку Києва.

Як повідомляв OBOZ.UA:

–11 серпня на території захопленої росіянами ЗАЕС сталася пожежа. Ворог підпалив велику кількість автомобільних шин у градирні – споруді, призначеній для охолодження води.

– Президент України Володимир Зеленський показав кадри пожежі, яку влаштували російські окупанти, й закликав світ і МАГАТЕ відреагувати на провокацію держави-терориста.

– У МАГАТЕ заявили, що їхні експерти зняли звуки вибухів, а також бачили сильний темний дим у північній частині ЗАЕС. Міський голова Енергодара Дмитро Орлов зазначав, що пожежа є провокацією росіян, а відстань до діючих енергоблоків та ядерних установок становить близько кілометра, тому жодної небезпеки з погляду радіації немає.

– В "Енергоатомі" повідомили, що на території ЗАЕС трапилася пожежа на об'єкті технічного водопостачання. В результаті цієї події сталося загоряння градирні номер один і пошкодження іншого технологічного обладнання.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader