У лікарні Львова вперше провели трансплантацію кісткового мозку семирічному хлопчику
У лікарні Львова вперше провели трансплантацію кісткового мозку семирічному хлопчику

У лікарні Львова вперше провели трансплантацію кісткового мозку семирічному хлопчику

У дитячій лікарні Святого Миколая Першого медоб'єднання Львова вперше провели трансплантацію кісткового мозку семирічному хлопчику, після якої він готується піти у перший клас.

Про це повідомило у Фейсбуці Перше медичне об'єднання Львова, передає Укрінформ.

«Готується ось-ось піти до 1-го класу після успішної трансплантації кісткового мозку», - поінформували у медоб’єднанні.

Медики наголосили, що семирічний Максим із Харківської області став першим маленьким пацієнтом дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб'єднання Львова, якому спеціалісти виконали аутологічну пересадку стовбурових клітин.

У дитячій лікарні Святого Миколая Першого медоб'єднання Львова вперше провели трансплантацію кісткового мозку семирічному хлопчику / Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Зазначається, що у 2022 році, коли хлопчику було чотири роки, він почав стрімко втрачати вагу. За результатами обстеження медики виявили у дитини агресивну та рідкісну форму раку — десеміновану апендимому. Небезпечна пухлина утворилася у мозку хлопчика та пустила метастази у спинний мозок.

Перші шість блоків хіміотерапії Максим отримав у Харкові. За словами мами Максима, в лікарні було дуже страшно. Вікна здригалися від постійних обстрілів.

Після хіміотерапії у Харкові хлопчик пройшов кілька блоків хіміотерапії у Київському міському клінічному онкологічному центрі, а потім переїхав з батьками на Прикарпаття, де продовжив лікування.

План порятунку дитини спільно складали онкологи Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні та львівські спеціалісти Лікарні Святого Миколая. В Івано-Франківську хлопчик проходив основну терапію, а до Львова приїжджав на високодозову хімію.

Коли після чергового курсу хіміотерапії злоякісні новоутворення вдалося знищити, хлопчику виконали аутологічну ТКМ, тобто пересадили його власні, заздалегідь відібрані, стовбурові клітини.

У медоб’єднанні наголосили, що це перша трансплантація кісткового мозку в лікарні. Після проведення ТКМ хлопчик з мамою впродовж трьох тижнів не виходили зі стерильної ізольованої палати, щоб пересаджені клітини прижилися. Адже на момент пересадки імунітет майже повністю «вбитий» хімією, і пацієнт вкрай вразливий до інфекцій.

Через два місяці онкогематологи повторили процедуру. У випадку Максима була потрібна подвійна трансплантація. Потім ще три тижні ізоляції. Обидві пересадки пройшли вдало.

Маленький пацієнт уже вдома. Він продовжує боротися з підступною хворобою, але найважче вже позаду. Максим радіє дитинству та готується піти у перший клас.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні у лікарні св. Пантелеймона у Львові вперше успішно виконали трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту.

Теги за темою
Львів Медицина
Джерело матеріала
loader
loader