НБУ оновив прогнози інфляції на 2024-2025 роки
НБУ оновив прогнози інфляції на 2024-2025 роки

НБУ оновив прогнози інфляції на 2024-2025 роки

Національний банк України покращив прогноз інфляції на 2024 рік, знизивши його з 8,6% до 8,2%, про що повідомив голова НБУ Андрій Пишний під час пресбрифінгу 30 серпня 2024 року. Водночас, прогноз на 2025 рік дещо погіршився - з 5,8% до 6%.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

За словами Пишного, НБУ очікує помірне посилення інфляційного тиску цього року через вичерпання ефектів великих врожаїв попереднього року, відновлення споживання та підвищення витрат бізнесу в умовах війни. Проте, завдяки кращій фактичній інфляційній динаміці та поліпшенню інфляційних очікувань, прогноз на кінець року було знижено.

НБУ прогнозує, що інфляція увійде в цільовий коридор "5%+-1%", зберігаючи попередні очікування щодо прискорення зростання споживчих цін на рівні 5% у 2026 році. Цьому сприятимуть поступова нормалізація умов для функціонування економіки, послаблення зовнішнього інфляційного тиску та послідовні заходи монетарної політики НБУ.

Голова НБУ наголосив, що ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається подальший перебіг повномасштабної війни. Хоча НБУ передбачає зниження безпекових ризиків, тривала війна високої інтенсивності загрожує подальшими руйнуваннями, масштаб впливу яких важко оцінити заздалегідь.

Пишний відзначив значне ослаблення ризику недостатності міжнародного фінансування цього року, але вказав на збереження ризиків ритмічності його надходження. Актуальними залишаються ризики бюджетних потреб для підтримки обороноздатності країни, перекриття квазіфіскальних дефіцитів, пошкодження інфраструктури, блокування кордонів країнами-сусідами, посилення міграційних тенденцій та загострення ситуації на Близькому Сході.

Водночас, за словами голови Нацбанку, зберігається вірогідність реалізації позитивних сценаріїв, пов'язаних з розширенням експортних можливостей, передачею Україні коштів від знерухомлених російських активів, прискоренням євроінтеграційних процесів та реалізацією масштабної програми відновлення України.

За даними НБУ, інфляція за підсумками березня цього року впала в річному вираженні до 3,2% з 4,3% за підсумками лютого, 4,7% - за підсумками січня і 5,1% - за підсумками грудня і листопада.

Джерело матеріала
loader
loader