Кардіотренування, які сприяють передчасному старінню
Кардіотренування, які сприяють передчасному старінню

Кардіотренування, які сприяють передчасному старінню

Регулярні кардіотренування є обов'язковими для здорового способу життя. Вони не тільки зміцнюють серце і суглоби, а й позитивно впливають на роботу легень, підшлункової залози, покращують кровообіг і якість сну.

Незалежно від того, чи віддаєте ви перевагу велоспорту, бігу, плаванню або стрибкам на скакалці, важливо включати в свій режим правильні кардіоактивності. Якщо ж ці вправи підібрані неправильно, ви ризикуєте нашкодити організму, прискорюючи процеси старіння, пише eatthis.com.

Роб Вагенер, сертифікованим тренером та спеціалістом з харчування назвав кілька кардіотренувань, які можуть негативно впливати на організм, і від яких краще відмовитися.

Якщо кардіотренування є занадто інтенсивними для вас

За словами Вагенера, хоча високоінтенсивні кардіотренування можуть допомогти прискорити серцебиття та стимулювати кровообіг, що сприяє схудненню, важливо розуміти, що надмірні навантаження можуть серйозно виснажити тіло.

"Якщо автомобіль постійно рухається на швидкості 100 км на годину, він зношується. Тіло людини в цьому плані схоже", – пояснює тренер. Він додає, що тренування низької інтенсивності, такі як ходьба чи легкий біг, дають змогу спалювати калорії і водночас дозволяють організму відновитися після сильних навантажень.

Надмірне навантаження на нижню частину тіла

Багато хто при слові "кардіо" уявляє біг, підйом по сходах або тренування на біговій доріжці. Ці вправи спрямовані на зміцнення м'язів ніг. Проте Вагенер попереджає, що надмірне акцентування на нижній частині тіла може призвести до ослаблення м'язів верхньої частини тіла.

"Необхідно забезпечити збалансоване навантаження на весь організм. Для цього варто включати вправи, які також задіюють верхню частину тіла, наприклад, роботу з канатами або вправи з легкими гантелями", – наголошує він.

Суглоби страждають від інтенсивних кардіо

Болі в суглобах – одна з ознак старіння, яку можна прискорити неправильними тренуваннями. Вагенер зазначає: "Біль у суглобах може суттєво обмежити рухливість, що відчутно старить людину". Він радить вибирати кардіоактивності, які мінімізують навантаження на суглоби. Серед таких він пропонує плавання або тренування на еліптичному тренажері, оскільки вони дають змогу отримати користь без зайвого тиску на суглоби.

Відсутність сонцезахисного крему під час занять на відкритому повітрі

Тренування на свіжому повітрі можуть бути чудовими для здоров'я, проте перебування на сонці без захисту може негативно вплинути на шкіру.

"Тривала дія ультрафіолету може викликати передчасне старіння, зморшки і навіть рак шкіри", – застерігає Вагенер. Тому він рекомендує обов’язково використовувати сонцезахисний крем під час тренувань на відкритому повітрі.

Раніше OBOZ.UA опублікував тест, який допоможе визначити фізичну форму після 50 років. 

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader