Скільки заробляють вчителі в Україні і коли збільшать зарплату: міністр озвучив умови
Скільки заробляють вчителі в Україні і коли збільшать зарплату: міністр озвучив умови

Скільки заробляють вчителі в Україні і коли збільшать зарплату: міністр озвучив умови

В Україні вчителів середньому заробляють всього близько 12 тис. грн. При тому для того, щоб значно підвищити зарплату, необхідно мати близько 50-60 млрд додаткових коштів в бюджеті. При тому місячних видатків на оборону вистачило б на підвищення зарплати вчителям на рік.

Про це міністр освіти та науки Оксен Лісовийзаявив в інтерв'ю ВВС. "Середня зарплата вчителя – це 12 тисяч гривень. Залежно від навантаження, яке має вчитель, вона може бути більшою або меншою. Але це точно не та зарплата, яку я як міністр, і я як громадянин, і я як батько, хотів би, щоб отримував вчитель", - зазначив він. 

Він також додав, що Закон про освіту і його кінцеві положення передбачають підняття заробітної плати до трьох прожиткових мінімумів. "На які (три прожиткових мінімуму, - ред.) ми, в принципі, виходимо. Але виходимо в тому числі з певним набором інструментів спрощення нарахування заробітної плати, щоб там не було пів сотні різноманітних надбавок і доплат, щоб це було простіше, зрозуміліше для вчителя", – пояснив він. 

При тому найгірша ситуація у педагогів-дошкільників. Вони можуть заробляти близько шести тисяч гривень. "Їм доплачують до мінімуму, розумієте? І це неприйнятно", – додав міністр. 

При тому підвищити зарплату неможливо без появи додаткового ресурсу в бюджеті. "Це буде тоді, коли бюджет отримає для початку хоч би вільних 50-60 мільярдів додаткових коштів. Я не буду на камеру озвучувати видатки на оборону, але цих місячних видатків вистачить для того, щоб підняти заробітну плату усім вчителям на рік", - сказав міністр. 

Як вже повідомляв OBOZ.UA, 1 квітня 2024 року в Україні розпочався другий етап підвищення зарплати для вчителів, який був оголошений Міністерством освіти та науки. Прогнозується, що середня заробітна плата педагогів підніметься до 16 тисяч гривень, показуючи загальний зріст на 21%. Крім того, планується збільшення середньомісячної оплати праці вчителів вищої категорії з 14,4 тисяч гривень до 17,4 тисяч гривень.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader