Гра на публіку?: Путін їде до країни, де його можуть арештувати
Гра на публіку?: Путін їде до країни, де його можуть арештувати

Гра на публіку?: Путін їде до країни, де його можуть арештувати

Візит Путіна в Монголію запланований на 3 вересня.

Human Rights Watch закликала Монголію заборонити в'їзд Путіну або арештувати його на основі ордера Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Згідно з даними агентства Bloomberg, Монголія запевнила російського президента Володимира Путіна, що не буде його затримувати при в’їзді в країну. Путін планує відвідати Монголію 3 вересня для участі в заходах, присвячених 85-й річниці спільної перемоги радянських і монгольських військ над японськими силами на річці Халхин-Гол. Цю поїздку організував президент Монголії Ухнаагийн Хурэлсух.

Однак міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликає Монголію відмовити Путіну у в'їзді або затримати його, якщо він прибуде, на основі ордера Міжнародного кримінального суду (МКС). Вони вважають, що Монголія порушить свої міжнародні зобов'язання як член МКС, якщо дозволить Путіну відвідати країну і не затримає його.

Human Rights Watch зазначає, що в разі прийняття Путіна Монголія не лише образить жертв злочинів російських сил, але й підірве важливий принцип верховенства закону. Монголія стала членом МКС у 2003 році і зобов'язана співпрацювати з судом, зокрема, арештовуючи і видаючи підозрюваних, які в’їжджають на її територію.

Якщо Путін відвідає Монголію, це стане першим випадком, коли країна-член МКС прийме його після видачі ордера на арешт. У серпні минулого року Путін мав відвідати саміт лідерів БРІКС у Південноафриканській Республіці, яка також визнає юрисдикцію МКС, але його візит був скасований.

Крім того, антивоєнна правозахисна коаліція на платформі Change.org закликала монгольські власті затримати Путіна. Петицію підписали російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза, філантроп Борис Зімін, актор Артур Смольянінов і журналіст Євгеній Кисельов. У петиції зазначено, що затримання Путіна могло б "звільнити" три країни — Україну, Білорусь і Росію — і покрити Монголію славою "визволителів".

Нагадаємо, ФБР розсекретило документи, що підтверджують розслідування можливого втечі Гітлера в Аргентину після Другої світової війни. Справу закрили через відсутність достатньої інформації для підтвердження цієї версії.

  • У США помер засновник правозахисної організації Human Rights Watch
    Міжнародні захисники вимагають від Росії медичної допомоги для Бекірова
    Росія робить із кримських татар "терористів" і "екстремістів" – представник Human Rights Watch
 
 
Джерело матеріала
loader
loader