Поки мешканці інших населених пунктів переживають через ціни на картоплю (це ж у скільки обійдеться запас на зиму за такої вартості?!), селяни з Головківки Черкаської області й у вус не дмуть. У них проблем із картоплею зроду не було, більше того, мішки з їхнім «земляним золотом» на ринку покупці завжди виривали один у одного з рук. Ще б пак: головківська картопелька славилася не лише на всю Україну, раніше її возили потягами та вантажівками і за межі країни!
Картоплю гектарами садив кожен селянин
Щоб дізнатися про секрет головківської картоплі, кореспонденти Коротко про вирушили на Черкащину. Звичайно, з порожніми мішками під пахвою.
Головківка - мальовниче село, що розкинулося на пагорбі на території заповідника "Холодний Яр". Звідси відкриваються чудові краєвиди на околиці: долини, хвилясті поля, сусідні села, що сховалися серед лісів і ярів, і порослі деревами височини. Поряд – Атаманський парк із ставками, алеями та радоновим лікувальним джерелом Живун. Цією водою загоювали рани ще козаки та гайдамаки, а сьогодні це популярне місце серед туристів. За складом – як трускавецька «Нафтуся». У парку водяться зайці, сарни, куниці, борсуки, лисиці та кабани.
Колись Головківка була великим селом на дві тисячі дворів. Сьогодні залишилося близько тисячі людей. Кожен господар тримає великий город – від 30 соток до гектара. Усі засаджують землю виключно картоплею: такої смачної більше ніде не знайти. Обробляють лише вручну. Щоправда, секрет, який перетворює звичайний овоч на делікатес, селяни й самі не знають. Знизують плечима: ніколи не досліджували це питання - росте і росте. Але визнають – вже у сусідніх селах картопля зовсім не та. Тому Головківка може похвалитися багаторічною традицією її вирощування. Ще перед Другою світовою війною не було жодного селянина, який нехтував би картоплею.
Головківка - неподалік Чигирина. Фото: ФБ Головківка запрошує
Картопля як туристичний об'єкт
Оксані Почінській, колишній вчительці місцевої школи, за допомогою нехитрого овочу, яким славиться село, вдалося залучити до Головківки туристів. І навіть нових мешканців! Після того як вона почала розвивати картопляний бренд села, про Головківку заговорили як про картопляну столицю країни, сюди почали переселятися люди. В інші села, в яких так само стає все менше людей з кожним роком – їдуть до міст, новоселів ніякою цяцькою не заманиш.
Оксана Починська досліджує картопляну історію рідного села. Фото: ФБ Оксана Починська
Мимоволі Оксані довелося стати дослідником історії села та картоплі взагалі, хоча сама - викладач іноземних мов. З її легкої руки в Головківці десять років тому з'явилися «Картопляні розваги».
Вже о дев'ятій ранку перед сільською садибою «Картопляна хата» гальмують автобуси з десятками діточок. Гурбою висипавшись у двір, слухають розповіді та легенди про картоплю, дізнаються про її маловідомі властивості, проводять хімічні та фізичні експерименти. Наприклад, шукають крохмаль за допомогою йоду, причому не тільки в картоплі, а й у ковбасі, папері, клеї, запалюють за допомогою діодів лампочку від бульб. Також для дітей проводять екскурсії та майстер-класи, і, звичайно ж, усі разом готують картоплю, печуть картопляні коржі та смажать чіпси. Вже після обіду їдуть додому ситі та задоволені.
"Картопляні розваги" почали проводити в 2015 році. Але з початком ковіду, а потім війни все зупинилось.
Сорт "Головківська" майже втрачений
"Головківську" картоплю покупець впізнавав відразу: довга, як поліно, ідеально гладка, без жодного вічка. Її і на руку, якщо не взяв пакета, можна складати, як дрова. Це якщо не плануєш багато брати. Але зазвичай таку картоплю відвантажували мішками – дуже смачна.
– Сорт картоплі «Головківська» давав найбільші врожаї, – розповідає кореспондентам Коротко про Оксана Почінська. – Нею набивали конопляні мішки по 50 кг та розвозили по всій країні, везли навіть до сусідніх країн. Нині, на жаль, цей сорт уже майже не вирощують: подрібнів, і люди почали відмовлятися від нього. Але культивують десятки інших сортів – всі смачніші, ніж вирощені в інших місцях.
Жаль, що особлива "Головківська" картопля перевелася – сьогодні рідко в якому дворі її можна знайти.
- Під час своїх досліджень я з'ясувала, що наша "Головківська" картопля, виявляється, насправді – американка! – ділиться Оксана Почінська. – Спочатку її вирощували у штаті Айдахо. Це її батьківщина.
Туристів до Головківки приваблюють такою легендою. Давним-давно втомлені мандрівники, видершись на пагорб, нарвали сухих бур'янів для багаття і вирішили там же ночувати. А ранком побачили, що в згарищі залишилися якісь чорні грудки. Розламали – апетитний запах запаморочив голову, ними й поснідали. Тоді й вирішили тут залишитися, вирощувати «бур'ян» та продавати. З цього й розпочалася історія картопляного села Головківка.
На жаль, «Картопляні розваги» у Головківці довелося згорнути через коронавірус, а потім - війна. Але вони ще напевно оживуть, і ще не одна сотня школярів шукатиме на околицях чарівну картоплю, що дає сили. Діти впевнені, можна, звичайно, і купити, але покупна чарівною не стане - тільки особисто знайдена. Також обов'язково повернеться і розстріл ворога картоплі - колорадського жука - з рогатки, і буде картопляний гольф та багато чого ще.
Та сама "Головківська" картопля - довга, як поліно, без жодного вічка. Цей сорт сьогодні майже не знайти навіть у картопляній столиці – перевівся. Фото:ukrainer.net
Картопля-«п'яниця» та «художниця»
На початку осені, коли в поля в інших областях тільки-но починають виходити люди для копання бульб, у Головківці у всіх польовий інструмент давно почищений і відправлений на відпочинок.
- Ми свою картоплю ще наприкінці липня викопали і всю продали, - веселяться, дізнавшись про наші сподівання закупитись смачною головківською картоплею, селяни. – Тож ви запізнилися, приїжджайте наступного року.
Крім сорту "Головківський", є й інші, здатні здивувати. Наприклад, «Циганка» - бузкова, майже чорна, її й у землі важко розглянути. А всередині - жовта, розсипчаста. Або «П'яниця» – жовта з червоно-фіолетовим «носиком». Ще є – «Пікассо», розмальована природою, як крашанка: плямиста, рожева з жовтим.
- Хочете – рожевеньку, хочете – біленьку, а є й ряба, – хваляться сортами місцеві господині. Кожен підписаний і лежить в окремій скриньці, чекатиме посадки: – Є для варіння, є для смаження – для будь-якої страви підберемо!
Як і вся картопля, головківська зараз на ринку у Черкасах теж подорожчала. Цього літа закупники брали її у селян по 20 гривень, а для себе з-під хати наприкінці липня-початку серпня можна було сторгуватися і по 10. Декілька мішків хто ж не дасть зі знижкою?
Селяни зазначають: неврожай не оминув і їх, але катастрофи немає. Вистачить і для себе, і для людей.
У ТЕМУ
Картопля по-головківськи (рецепт від Оксани Почінської)
Ріжете шматочками сало, добре засмажуєте на сковороді, додаєте порізане шматочками 2 на 2 см або більше м'ясо, смажете до напівготовності. Картоплю ріжете на чотири частини вздовж і навпіл, викладаєте зверху. Коли картоплю з м'ясом двічі перевернули, викладаєте порізану кільцями цибулю, приправляєте перцем, сіллю, лавровим листом і накриваєте кришкою. І смажете до готовності картоплі. Смачного!