Україна посилила тиск на Росію, Зеленський підписав укази про нові санкції: проти кого запроваджено обмеження
Україна посилила тиск на Росію, Зеленський підписав укази про нові санкції: проти кого запроваджено обмеження

Україна посилила тиск на Росію, Зеленський підписав укази про нові санкції: проти кого запроваджено обмеження

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію два рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) щодо застосування санкцій проти низки юридичних осіб з України та РФ. Обмеження введено проти 73 юридичних та 74 фізичних осіб.

Відповідні укази №601/2024 та 602/2024 від 2 вересня розміщені на сайті глави Української держави. За ними, санкції впроваджуються проти:

  • фізичних та юридичних осіб, колаборантів, окупантів та суб'єктів, які їм сприяють на тимчасово окупованих територіях;
  • підприємств, залучених до обслуговування аеродромів спільного базування російських Міноборони, ФСБ, Нацгвардії, у яких розміщується військова авіація.

"Окрім цього, під санкції потрапляють компанії, що транспортують військову техніку, боєприпаси, обладнання та запаси до ліній бойового зіткнення, а також імпортують підсанкційні товари, зокрема, зброю, компоненти для ВПК з Ірану, КНДР", – розповів глава Офісу президента України Андрій Єрмак..

Хто потрапив під нові санкції України

  • "Авіакомпанія "АероСтан".

Це компанія-резидент Киргизької Республіки, оператор чартерних вантажних авіаційних перевезень, літаки якої регулярно використовуються для перевезень іноземної продукції до рф в обхід санкційних обмежень, у тому числі для підприємств російського ВПК.

  • "Новапорт Холдінг".

Це підприємство, що володіє або управляє контрольними пакетами акцій у вантажному терміналі Пулково та у 21 регіональних аеропортах Російської Федерації (під санкціями ЄС).

  • "Транспортно-експедиторська компанія Північ-Південь".

Компанія спеціалізується на вантажних перевезеннях авіаційним та морським транспортом та виконувала замовлення в інтересах російського ВПК.

  • "Домодєдово Ерфілд".

Компанія здійснює управління міжнародним аеропортом Домодєдово, який задіяно у перевезенні зброї та обслуговує підсанкційні авіакомпанії.

  • "Аеропорт Кольцово".

Компанія здійснює управління міжнародним аеропортом Кольцово, який внесено до переліку аеродромів спільного базування з мо рф та мнс рф, обслуговує підсанкційні авіалінії та знаходиться у власності олігарха Віктора Вексельберга. 

Що передбачають нові санкції

Серед обмежень – блокування активів, обмеження торгових операцій, польотів та перевезень на території України. А крім того:

  • запобігання виведенню капіталу за межі України;
  • припинення дії торгових угод;
  • заборона передачі технологій.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас через міжнародні санкції великі російські промислові підприємства будуть змушені вже через пару місяців зупинити виробництво. Рятувати компанії від банкрутства відмовився навіть найбільший союзник РФ – Китай.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader