Економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити вже цього року, – Гетманцев
Економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити вже цього року, – Гетманцев

Економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити вже цього року, – Гетманцев

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Данило Гетманцев наголосив, що йдеться про соціально чутливе питання.

Економічне бронювання

Гетманцев пояснив, чому так довго тривають дискусії щодо економічного бронювання.

Бо це складне соціально-політичне рішення. Бо такий підхід розмежовує людей під час війни. Крім того, є питання сприйняття цього рішення військовими, що дуже важливо в контексті демобілізації, яку ми не можемо фізично зробити. Це дуже соціально чутливе питання,
– заявив нардеп.

На думку Гетманцева, це одне й найскладніших питань за 5 років. Його неможливо вирішити так, щоб були усі задоволені, переконаний голова профільного комітету ВРУ.

"Багато є питань, які не можна так вирішити. Але це питання неможливо вирішити так, щоб не загострити соціальні суперечності в країні", – зазначив народний депутат.

Втім, на питання журналіста, чи реально запровадити економічне бронювання вже цього року, Гетьманцев відповів: "Так".

Також зазначив, що, за підрахунками Мінфіну, щомісячні надходження в держбюджет від економічного бронювання можуть складати близько 8 мільярдів гривень.

Це з урахуванням того, що більшість військовозобов'язаних, які сьогодні працюють і отримують зарплату менш ніж 35 тисяч гривень, будуть отримувати по 35 тисяч,
– додав нардеп.

На думку Гетманцева, критерій для бронювання у вигляді розміру "білої" зарплати повинен бути. Йдеться про будь-який варіант бронювання – чи то по всій економіці, чи то за окремими галузями, як це зараз робиться.

Це сприятиме детінізації та виведенню зарплат з "тіні". І в цьому контексті – це правильне рішення,
– наголосив нардеп.

Додав, як і у випадку з детінізацією, ресурс, на який можна розраховувати для бюджету від економічного бронювання, "не є певним". Адже можна стовідсотково бути впевненим, що отримаєш ці гроші.

"Мінфін порахував 8 мільярдів гривень на місяць – ну дай Боже, щоб вони були", – сказав Гетманцев.

Джерело матеріала
loader
loader