АЗС готуються суттєво змінювати ціни на бензин
АЗС готуються суттєво змінювати ціни на бензин

АЗС готуються суттєво змінювати ціни на бензин

Набуття чинності закону про підвищення акцизів на пальне може спровокувати зростання вартості бензинів, дизеля та автогазу. В експертному середовищі вважають, що бензини, зокрема, здорожчають на 1,5-2 грн/л. Про це повідомляє Oboz.ua, пише agronews.ua.

Втім, зазначив паливний експерт Сергій Куюн, таке зростання не можна назвати катастрофічним. Навпаки, за його словами, це “нормальні коливання”.

На стільки ж (1,5-2 грн/л), розповів експерт, зростуть ціни і на дизель. При цьому він запевняє: серйозніших змін на ринку не буде з низки причин.

“По-перше, підвищення акцизу невелике. По-друге, компанії зробили великі запаси”, – пояснив Куюн.

А ось автогаз, за його словами, здорожчає на близько 4 грн/л. Експерт пояснює це тим, що акциз на це пальне зросте більше, ніж на бензин та дизель, а великі запаси його створити проблематично. Втім, запевняє він, попри таке зростання, газ все одно буде економічно вигіднішим за бензин.

Зі свого боку, гендиректор однієї з мереж АЗС Леонід Косянчук вважає, що автогаз подорожчає більше – на понад 5 грн/л. Що зробить його менш привабливим як альтернативу бензину.

В іншому ж прогноз Косянчука схожий на очікування Куюна. Так, він вважає, що:

  • бензин здорожчає на 1,5 грн/л;
  • дизель – на 2 грн/л.

“Але пальногозавезли багато. І миттєвого подорожчання не буде. Окрім газу, він уже почав дорожчати”, – розповів Косянчук.

На початку вересня, за даними Консалтингової групи “А-95”, великі мережі АЗС продають бензин А-95 у середньому по 56,62 грн/л. Таким чином, після здорожчання він коштуватиме 58,12–58,62 грн.

Бензин А-95 преміум продають у середньому по 60,24 грн/л. Відповідно, очікувана ціна складає 61,74-62,24 грн/л.

Бензин А-92 коштує в середньому 53,38 грн/л. Прогнозована ціна після здорожчання – 54,88–55,38 грн/л.

Дизель коштує 52,84 грн/л. Таким чином, після здорожчання він коштуватиме 54,34-54,84 грн/л.

Вартість автогазу – середні 28,93 грн/л. Прогнозована ціна після подорожчання – 32,93-33,93 грн/л.



Перегляди: 0
Теги за темою
ціни
Джерело матеріала
loader
loader