Спека наробила біди аграріям. Жаліються, що цього року погано вродила картопля, яку саме зараз збирають. Як результат – ціни, що вже повзуть вгору. Про те, чи будемо взимку з картоплею, який сорт найсмачніший та як обрати овоч і правильно його зберігати - у матеріалі Коротко про.
В Україні - дрібна, а в Європі - неврожай
Наші предки казали: буде картопля на столі, то й буде що їсти. Дійсно, так повелося, що для українців картопля – другий хліб. Овоч їдять і сильні світу цього, і прості роботяги. Варена, смажена, печена, тушкована, товчена, до борщу та будь-якого супу, як гарнір, фарширована, у вигляді начинки до вареників, галушок, пирогів, терта на деруни… Список страв з цього овоча величезний.
А тим часом аграрії обережно кажуть: готуйтеся до «золотої» ціни на картоплю.
- Хтось вже зібрав врожай, хтось (як і я ) тільки починає, але картопля така собі, немає чим хвалитися, - розповідає Коротко про фермер з міста Гайсин (Вінницька область) Валерій Хомій. - Виорали кілька соток, і бачу, що дрібна. Така низька якість через спеку, що докучала нам все літо. Але і в Європі неврожай картоплі.
Фермер радить: готуйте сани влітку.
- Поки зараз сезон, краще купіть декілька мішків, поставте у погріб, та й будете мати чистий спокій, - пояснює Валерій Васильович. – Ціна на картоплю буде тільки рости, от побачите.
Песимістичний прогноз. Але хіба ж українців можна ще чимось налякати?
Продавчиня Люба торгує овочами на Бессарабському ринку. Каже, ажіотажу на картоплю поки не помітила.
- От перед вами жіночка з «кравчучкою» купила чотири кілограми бульби, - розповідає Коротко про Люба. – Так і беруть: по 3-5 кг. Але з початку осені вже будуть брати мішками, з власного досвіду кажу. І ціна точно буде рости.
Зараз вартість кілограма вітчизняної картоплі на ринку стартує від 15 грн, в супермаркетах – від 17 грн.
Чесно кажучи, дивлячись на багаті овочеві ряди, на картоплю, що величиною з великий кулак, з’являється недовіра до слів фермерів про неврожай. А сортів скільки! Відома «Беллароза», яку нахвалюють усі, хто хоч раз її куштував, червонувата «Слов’янка», фіолетова «Солоха», яка нібито ідеальна для пюре.
- Беріть «Белларозу»: швидко вариться, гарна м’якоть, смачна, - нахвалює товар продавець Микола.
- А яка вартість кілограма? – цікавимося.
- Та який кілограм! Треба вже мішками купувати, бо зима не за горами. А вона, як кажуть старі люди, все з’їсть, - сміється Микола.
Вартість 40-кілограмового мішка «Белларози» - 480 грн.
В магазинах, та й на ринках картопляного ажіотажу поки немає. Фото: автор
Містить корисні вітаміни і шкідливий соланін
Ще якихось кілька століть тому картоплю вирощували хіба що заради квітів. Їсти цей овоч було не прийнято.
Походить картопля з Південної Америки, де росла і 8 тисяч років тому. Тільки у XIX столітті смакові якості овоча оцінили європейці. Останніми роками модні нутриціологи включили картоплю у список продуктів, що містять лише порожні калорії, а не користь. Усе це через крохмаль, що заважає худнути. Насправді треба лише знати міру у споживанні. І для тих, хто худне, краще обирати не калорійну картоплю-фрі, а запечену на грилі з мінімумом масла чи олії.
Ще однією небезпекою називають соланін. Підвищений його вміст погано впливає на нервову систему людини. Теж правда, але з невеликим уточненням: соланін міститься у шкірці картоплі і становить небезпеку для здоров’я людини тільки тоді, коли ця сама шкірка починає зеленіти. Щоб цього не сталося, картоплю треба правильно зберігати.
Вчені вже довели, що картопля все-таки корисна. І ось що міститься у її м’якоті:
- Провітамін A
- Вітаміни групи В
- Вітамін С
- Вітамін E
- Вітамін PP
- Калій
- Кальцій
- Магній
- Натрій
- Фосфор
- Залізо
- Йод
- Цинк
🥔Список вражає!
Крім того, що картопля смачна, ситна, легка у приготуванні, то ще й продукт №1 для тих, хто хоче зберегти серце та судини здоровими. Також овоч має антибактеріальні властивості. Пригадайте дитячі застуди та як бабусі і мами заставляли дихати картопляним паром. Кілька днів - і болячку як рукою знімало, тому що такі картопляні інгаляції прогрівали та очищали дихальні шляхи. А сира картопля – відомий народний спосіб лікування свіжих опіків, набряків, гастритів, виразок шлунку.
Як обрати картоплю?
Перш за все, уважно огляньте бульби і відкиньте ті, що мають позеленілу, пророслу шкірку, темні плями, вм’ятини. І хоч народне прислів’я каже, що «на колір та смак товариш не всяк», все-таки найбільш смачною вважаються жовті сорти картопельки, що швидко варяться.
Як зберігати картоплю?
Нагадаємо: бульбу можна легенько очистити від землі, просушити, але ні в якому разі не мити, тому що вода скоротить термін її зберігання.
Найкращим місцем для зберігання картоплі буде сухий та прохолодний погріб. Там овоч не проросте, не промерзне, дотягне до нового врожаю.
Можна зберігати картоплю і в ящиках на заскленому балконі чи у кладовій. Та й навіть у холодильнику, щоправда, недовго через підвищену вологість і не багато через обмежений простір.
Поклав і забув? З картоплею такий фокус не пройде. Час від часу, наприклад, раз в тиждень, до бульби треба навідуватися, видаляти хворі картоплини, ті, що почали гнити, тому що вони заразні для здорових коренеплодів.