Чи можна займатися сексом у космосі? Думки вчених розійшлися
Чи можна займатися сексом у космосі? Думки вчених розійшлися

Чи можна займатися сексом у космосі? Думки вчених розійшлися

Після того, як астронавти NASA Бутч Вілмор і Суні Вільямс застрягли на Міжнародній космічній станції, у соціальних мережах почали обговорювати, як пара може провести свої незаплановані 10 місяців у невагомості. З'явилося чимало коментів на кшталт, чи взяли вони з собою протизаплідні засоби.

Та чи можливий секс у космосі? Про це неодноразово сперечались вчені, проте однозначної відповіді так і не знайшли, пише DailyMail.

Чи можна займатися сексом у космосі? Думки вчених розійшлися

NASA проти сексу

Відповідно до офіційної лінії NASA, жодна людина ніколи не займалася сексом у космосі. Хоча самі астронавти не коментують цю тему.

У 1992 році космічне агентство відправило молодят в спільну місію в космос. Хоча і NASA, і закохані заперечували, що у них була інтимна близькість у невагомості, але хтозна, як було насправді.

Чи можна займатися сексом у космосі? Думки вчених розійшлися

Щоправда, після цього випадку американське космічне агентство винесло офіційне рішення про те, що подружні пари не можуть літати разом. А з 2010 року прямо заявило, що не дозволяє секс між астронавтами.

Чи можливий секс у космосі

"Секс у космосі фізично можливий, але він не такий простий, як тут, на Землі", – сказав доцент кафедри репродуктивної фізіології та фізіології розвитку Ноттінгемського університету Адам Уоткінс.

Доктор Уоткінс зазначив, що у космосі є обмеження, які ускладнюють здатність провести статевий акт. За словами експерта, на МКС мало місця, аби пара могла залишитись наодинці. Але найбільшою проблемою буде відсутність гравітації.

Проте немає нічого, що не могла б подолати людська винахідливість. Аби полегшити інтимний процес експерти радять скористатись "лавою для реанімації", на якій астронавти тренуються робити серцево-легеневу реанімацію під час перебування на орбіті. Там, зокрема, можна закріпитись пасками для певної зручності.

Крім того, колишній фахівець з біоетики NASA Пол Рут Волпе радить не забувати про липучки, що є на стінах МКС. "Усе на стінах космічної станції покрито липучками, тож ви можете скористатися цим, прикріпивши одного партнера до стіни. Ви повинні бути креативними в цьому просторі", – підказав Пол.

Чи виникає інтимне бажання у космосі

За словами вчених, у космосі в астронавтів викликають сильні порушення гормонального циклу, включаючи зниження рівня естрогену. Цей гормональний дисбаланс призводить до зниження лібідо, що може призвести до того, що космонавти просто не хочуть займатися сексом.

У космосі також часто виникають різкі зміни артеріального тиску. Цей прилив крові не тільки впливає на зір астронавтів та спричиняє опухлість облич, а й має вплив на чоловічу функцію. "Можуть виникнути деякі біологічні проблеми. Наприклад отримати та підтримувати ерекцію в космосі важче, ніж тут, на Землі, через зміни артеріального тиску, які відбуваються під час перебування в космосі", – зазначив доктор Уоткінс.

Проте колишній астронавт NASA Рон Гаран на цю тему дав свій коментар: "Я не знаю нічого, що відбувається з людським тілом на Землі, чого не могло статися в космосі".

Чи можна займатися сексом у космосі? Думки вчених розійшлися

А ще один колишній астронавт NASA Майкл Маллейн у своїй книзі "На ракетах" написав: "У мене була така сильна ерекція, що це було боляче. Я міг би навіть просвердлити криптоніт".

"Залетіла" у космосі

Найбільша проблема для будь-яких астронавтів, які думають про інтимну близькість – це ризик вагітності.

Низка досліджень показала, що завагітніти в космосі надзвичайно складно, а потенційно навіть неможливо. Однак доктор Уоткінс зазначає, що оскільки ніхто ніколи не завагітнів у космосі, вчені не можуть знати, якими будуть наслідки.

Найбільшим ризиком для вагітної жінки у космосі є радіація. За словами доктора Уоткінса, астронавти, які проводять шість місяців у космосі, піддаються впливу приблизно такої ж кількості радіації, як 1000 рентгенівських знімків грудної клітки.

"Вагітна жінка та її плід, що розвивається, також будуть піддані цьому космічному випромінюванню, перебуваючи в космосі. Це може бути шкідливим для ембріонів і плоду", – наголосив Адам Уоткінс.

Але за словами науковця, дослідження впливу радіації на народжених та ненароджених дітей потребує дослідження.

"Тепер, коли є плани колонізації Місяця і навіть Марса, питання про те, як ми будемо заселяти інші світи, стало більш важливим. І це потрібно буде вирішити, якщо ми хочемо створити, підтримувати та розвивати людські колонії поза Землею", – підсумував вчений.

Раніше OBOZ.UA писав, що NASA шукає добровольців для участі у моделюванні життя на Марсі.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader