Чому кішка лягає на хворе місце, а коти сплять з людиною: гіпотези та факти
Чому кішка лягає на хворе місце, а коти сплять з людиною: гіпотези та факти

Чому кішка лягає на хворе місце, а коти сплять з людиною: гіпотези та факти

Чи можуть коти впливати на здоров'я людей та як вони лікують

Багато, хто чув про цілющі властивості котів, наприклад, про те, що тваринка знає,  де у людини болить, тому лягає на хворе місце і виліковує.

Кішки лягають на хворі місця: правда чи міф

Існує багато історій про те, як кіт чи кішка вилікували свого господаря, що тварини допомагають за серцево  судинних хвороб, хвороб шлунково-кишкового тракту, інше. Але загалом лікувальні властивості котячих мало вивчені. Деякі ветеринари  стверджують, що вихованці здатні лікувати мігрені, однак у науковій літературі підтверджень цього також немає.

Не має в науковій літературі та відомостей про якісь надприродні здібності котів, які дозволяють їм відчути хворобу господаря.

З наукового погляду домашній улюбленець лягає на хвору людину просто, тому що температура тіла при лихоманці або запаленні підвищується, а коти та кішки люблять теплі місця. Забиті місця, біль у спині, місця, де розташовані запалені органи – також мають вищу температуру, тому тварина може використовувати їх як грілку.

Домашні улюбленці знайомі з нормальною температурою тіла господаря та його запахом, а коли людина хворіє, її температура та запах сильно змінюються. Кішка може не розуміти, що саме відчуває господар, але вона точно зрозуміє, що щось змінилося. Отже, коти відчувають не хворобу, а пов'язані з нею зміни та реагують на них.

Хворі люди – ідеальні «грілки» для котів — вони нерухомі, тепліші, ніж зазвичай, і мабуть, спокійніші. Прямих доказів діагностичним здібностям свійських тварин немає. Швидше за все, кішка лягає на живіт чи груди просто тому, що так зручніше. За спостереженнями лікарів, коли кішка лягає на хворе місце, наприклад, на живіт чи груди, людина відчуває полегшення. Річ у тому, що тепло котячого тіла зігріває, через що людина розслаблюється, і гострота болю знижується.

Що можуть коти лікувати

Коти так само як і інші тварини мають "цілющі" властивості. Існує навіть фелінотерапія – різновид зоотерапії, як метод лікування за допомогою свійських тварин. У перекладі з латини feline означає «котячий», тобто лікарем виступають домашні кішки.

Від пухнастих «лікарів» не вимагають жодних особливих навичок. Перебуваючи поруч із хворим господарем, вони поводяться як завжди - труться об ноги, муркотять, лягають на людину і сплять. Така звичайна взаємодія з вихованцем знімає емоційну напругу, полегшує біль.

  • От що доведено, так це те, що коти та кішки позитивно впливають на психологічний стан людей. Спілкування з кішками може знижувати рівень стресу та тривожності. Багато людей почуваються більш щасливими та задоволеними завдяки  виробленню гормонів щастя, таких як серотонін та окситоцин, що виділяються при спілкуванні з тваринами. Деякі дослідження показали, що кішки допомагають впоратися з ментальними проблемами — власники домашніх тварин рідше страждають на депресію, ніж ті, у кого немає домашніх тварин.
  • Існує думка і про цілющі властивості котячого муркотіння. «Терапія муркотінням» може сприяти загоєнню кісток. Домашні коти муркотять із частотою близько 26 герців, у діапазоні, який сприяє регенерації тканин. В реальності це не так фантастично, як звучить — інтенсивні вправи сприяють здоров’ю кісток з тієї ж причини, оскільки кістки реагують на тиск, стаючи сильнішими. Вібраційні пристрої, схожі за принципом роботи з муркотінням, були запатентовані для потенційного використання в терапії.
  • Дослідженнями доведено, що у власників тварин у стресових ситуаціях артеріальний тиск нижчий, ніж у людей без них. Вони також рідше звертаються до лікаря.

  • Як визначити вік кота, скільки років тварині за людськими мірками
  • Як довго можна залишати кота одного вдома: думка експертів

 

Джерело матеріала
loader
loader