Як вейпи впливають на самопочуття підлітків: нове велике дослідження
Як вейпи впливають на самопочуття підлітків: нове велике дослідження

Як вейпи впливають на самопочуття підлітків: нове велике дослідження

Вчені зазначили, що учні, які страждають на серйозні симптоми депресії, використовували електронні сигарети вдвічі частіше, ніж їхні однокласники без ознак психічних порушень.

Нове дослідження вейпінгу

Автори дослідження провели опитування серед 5157 учнів 7 – 8 класів із 40 шкіл, розташованих у Новому Південному Уельсі, Квінсленді та Західній Австралії. З них 8,3% зізналися у попередньому використанні електронних сигарет.

Підхід, використаний у дослідженні, був багатоаспектним і включав як проблеми психічного здоров'я та широкий спектр чинників, як-от важкі симптоми депресії, різні рівні стресу і загальне самопочуття. Результати вказують на вищу схильність до вейпінгу серед людей із психічними розладами.

Вейпи негативно впливають на психічне здоровʼя

Ті, хто відчував помірний стрес, вейпили на 74% частіше, ніж їхні однолітки, а серед тих, хто повідомив про високий рівень стресу, цей показник був вищим на 64%. Проте симптоми тривожності не продемонстрували зв'язку з вейпінгом. Опитування проводилося з травня до жовтня 2023 року.

Дослідники зазначили, що серед студентів із поганим самопочуттям споживання електронних сигарет збільшувалося на 105% порівняно з тими, хто не відчував таких симптомів.

Зібрана інформація є частиною більшого проєкту під назвою OurFutures Vaping Trial, який є першим і на цей час єдиним клінічним випробуванням шкільної програми з профілактики вейпінгу в Австралії. Це дослідження дозволило створити одну з найбільших баз даних про вейпінг серед підлітків у країні, що становить значний інтерес для міжнародного наукової спільноти.

Джерело матеріала
loader
loader