Проблеми із зубами впливають на серце та термін життя: японці радять використовувати техніку "хамігакі"
Проблеми із зубами впливають на серце та термін життя: японці радять використовувати техніку "хамігакі"

Проблеми із зубами впливають на серце та термін життя: японці радять використовувати техніку "хамігакі"

Думаєте, двічі на день чистити зуби – це норма? А ось японці вважають, що це практично не чистити зовсім. У них щодо цього є своя національна техніка, яку вони називають "хамігаки", і чистота зубів для них – не просто щоденна рутина, а цілий культ.

У Японії гігієна – це святе. Люди тут миються особливо ретельно: спочатку душ, потім ванна. А зуби чистять після кожного прийому їжі, навіть у ресторані. І запаху від японця не почуєте – це просто нонсенс. Адже чистота, на їхню думку, – це ключ до здоров'я.

Японці / фото: Pinterest
Японці / фото: Pinterest

Хамігакі: національна гордість

Японців вчать чистити зуби змалку. Для них це сімейна традиція, яку батьки передають дітям. Уяви собі: ранкові ритуали з мамою та татом біля дзеркала – це один із ранніх спогадів у більшості японців. На YouTube навіть можна знайти милі ролики, де батьки навчають своїх малюків правильно чистити зуби.

Зуби чистять навіть у школі

І це ще не все. У школах після кожного обіду діти всім класом під наглядом вчителя чистять зуби. І щоб зробити процес веселішим, японці придумали спеціальні дитячі пісеньки, які допомагають дітям захопитися цією процедурою.

Людина, яка чистить зуби. Фото: youtube
Людина, яка чистить зуби. Фото: youtube

А у ресторані?

Після такого виховання японці продовжують чистити зуби після кожного їди все життя. У кафе, ресторані, де завгодно, завжди під рукою спеціальна портативна щітка. Туристи часто дивуються, коли заходять до туалету ресторану і бачать там зосередженого японця із зубною щіткою у роті.

Полоскання рота після повернення додому

Коли японці повертаються додому, насамперед вони не лише миють руки, а й полощуть рота. У магазинах продаються спеціальні ополіскувачі, а ще – льодяники, які усувають запах у ротовій порожнині. І, звичайно, не можна забути про японський винахід - парфуми в пігулках, які поширюють приємний аромат прямо зсередини через пори шкіри.

Зубна щітка всередині, скріншот: Youtube

Щітки, пасти та серцеві справи

У японських магазинах ви знайдете такий асортимент зубних щіток, що очі розбігаються. Японці віддають перевагу компактним щіткам з м'якими щетинками, які чистять зуби якісно і акуратно, не травмуючи ясна. А паст у них понад півтора мільйони видів.

Японія входить у трійку країн із найнижчим рівнем серцево-судинних захворювань. Виявляється, поганий стан зубів може вплинути на здоров'я серця. Може, саме хамігаки – секрет їхнього довголіття? Адже японці живуть у середньому 84,5 року – це найвищий показник у світі.

Раніше ии писали, що колір язика – індикатор здоров'я: що розповість вам дзеркало і коли варто звернутися до лікаря?

Вам буде цікаво дізнатися, як не перетворити зубну щітку на розплідник бактерій: поради від стоматолога.

Читайте також про інфаркт без болю: нетипові симптоми, які можуть з'явитися задовго до серцевого нападу.

Джерело матеріала
loader
loader