Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Асоціації виробників молока.
“Зменшення обсягів виробництва молока, підвищення закупівельних цін, відключення електрики, проблеми з охолоджувальним обладнанням та псування готової продукції в магазинах, ймовірно, спричинили деяке зростання цін на більшість молочних виробів, що входять до споживчого кошика українців”, - йдеться у повідомленні.
В АВМ повідомили, що станом на 4 вересня молоко пастеризоване в середньому коштувало 49,10 грн/кг (+3% до серпня цього року і +19% до минулого року).
Кефір жирністю 2,5% в середньому коштував 56,29 грн/кг (+1,4% до серпня цього року і +14% до минулого року). Ціна на сметану жирністю 15% становила у середньому 133,93 грн/кг (+0,8% та +15% відповідно).
Середня ціна на йогурт питний становила 93,67 грн/кг (-1% до серпневої ціни та +16% до минулорічної). Йогурт у стаканах в середньому коштує 133,42 грн/кг (+1,6% та +15%).
Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% становила 224,50 грн/кг. Продукт здешевшав на 9,53 грн (-4,2% до попереднього місяця).
Вершкове масло жирністю від 72,5% до 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 436,25 грн/кг (-1% до серпня і +20% до минулого року).
Сир «Український» жирністю 50% на полицях супермаркетів в середньому коштує 462,80 грн/кг (-2% до минулого місяця і +11% до минулого року).
Сир «Голландський» жирністю 45% в середньому коштує 455,28 грн/кг - це на 18,49 грн або на 4% дешевше, ніж попереднього місяця та на 72,50 грн (+16%) дорожче, ніж минулого року.
Середня ціна сиру «Маасдам» жирністю 45% вітчизняного виробництва становила 541,44 грн/кг, що на 2% менше, ніж минулого місяця, водночас на 3% більше, ніж в аналогічний період торік.
«Гауда» жирністю 45% у порівнянні з попереднім місяцем здорожчав на 10,26 грн (+2%) та у порівнянні з минулорічним періодом - на 67,08 грн (+15%) і в середньому коштує 449,06 грн/кг.
«Моцарелла» українського виробництва в середньому коштує 448,38 грн/кг. Ціна на сир зросла на 3,54% порівняно до попереднього місяця, але зменшилась на 5% порівняно з минулим роком.
Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі зауважує, що зростання цін на більшість молочних продуктів має бути наслідком дорожчання молока-сировини протягом липня-серпня та довгострокового збільшення витрат на енергоносії. Через удари по енергетичних об'єктах в Україні відбуваються тривалі відключення електроенергії, що заважає роботі вентиляції на фермах, викликає теплові удари у корів та знижує їх продуктивність. У серпні молокопереробні заводи мали дефіцит сировини, а ціни зростали.
У АВМ зазначили, що через тривалі відключення електроенергії псуються молочні продукти, адже дизельних генераторів для супермаркетів недостатньо. Використання генераторів призвело до зростання виробничих витрат, а підвищення закупівельних цін на молоко-сировину вплинуло на здорожчання готової молочної продукції.
В асоціації прогнозують скорочення споживання вершкового масла та інших молочних продуктів на внутрішньому ринку восени, через занадто високі ціни.
Як повідомлялось, у серпні закупівельні ціни на молоко зросли порівняно з липнем; середньозважена ціна трьох ґатунків становила 14,25 грн/кг без ПДВ, що на 44 коп. більше, ніж місяць тому.