НБУ знову змінює валютні обмеження: до чого готуватися українцям
НБУ знову змінює валютні обмеження: до чого готуватися українцям

НБУ знову змінює валютні обмеження: до чого готуватися українцям

НБУ змінить валютні обмеження в Україні

Національний банк України планує пом'якшити низку валютних обмежень в Україні. Це рішення має підтримати обороноздатність України, роботу українських підприємств та ядерного страхового пулу. Центробанк назвав напрями, для яких готують зміни.

З 10 вересня 2024 року НБУ дозволить державним підприємствам купувати та переказувати іноземну валюту для покриття викидів діоксиду вуглецю. Це допоможе проводити безперебійні оборонні закупівлі за державними контрактами, продовжувати виконувати авіаційні перевезення за кордоном. Ще одна перевага – підтримка військово-технічного співробітництва між Європою та Україною.

Далі йдуть пом'якшення обмежень, що стосуються таких операцій:

  • виплати за операціями, передбаченими договором перестрахування, укладеним з іноземними ядерними страховими пулами;
  • купівля та переказ іноземної валюти юридичними особами-резидентами, що є суб’єктами електронної комерції, для сплати податку на додану вартість (ПДВ) в Європейському Союзі;
  • компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями.

До теми! Нацбанк визначив нові правила видачі готівки жителям України на касі. Головна зміна – це те, що клієнти відтепер мають право відмовитися приймати банкноти або монети, якщо вони в поганому стані. Водночас касирам заборонили видавати такі гроші, коли клієнт звертається із відповідним запитом.

Водночас НБУ посилить валютні обмеження. Головна ціль – запобігання непродуктивному відпливу капіталу з країни. У центробанку додають, що цей крок сприятиме збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні, оскільки це важливо для захисту стійкості валютного ринку, так і для швидшого руху у напрямі пом'якшення валютних обмежень.

Посилення валютних обмежень від НБУ торкнеться розрахунків за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків у іноземній валюті. Крім того, обмеження стосуються оплати низки товарів та послуг за кордоном. Серед них виділяють такі:

  • годинники,
  • ювелірні вироби;
  • вироби зі срібла;
  • коштовне каміння;
  • монет.

Для цих операцій НБУ визначає щомісячний ліміт на суму у розмірі 100 тисяч гривень в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків в іноземній валюті.

Ще одна категорія послуг, якої торкнуться валютних обмежень, – це операції з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном. Для таких операцій Нацбанк встановив ліміт на місяць у розмірі 500 тисяч гривень в еквіваленті на розрахунки за кордоном, що здійснюються з використанням платіжних карток, відкритих українськими банками до рахунків іноземній валюті.

Теги за темою
Гроші Нацбанк курс валют Банк
Джерело матеріала
loader
loader