Стало відомо, чому Німеччина не поспішає видавати ліцензії українським лікарям
Стало відомо, чому Німеччина не поспішає видавати ліцензії українським лікарям

Стало відомо, чому Німеччина не поспішає видавати ліцензії українським лікарям

У Німеччині склалася парадоксальна ситуація: країна потерпає від нестачі лікарів, але водночас тисячі кваліфікованих медиків-біженців з України не можуть працювати за фахом через бюрократичні перепони.

Як пише DW, міністр охорони здоров'я Карл Лаутербах прогнозує, що протягом найближчих років дефіцит лікарів у Німеччині сягне 50 тисяч осіб. Однак, незважаючи на гостру потребу, процес визнання іноземних медичних дипломів залишається складним і тривалим.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну до Німеччини прибуло понад 1600 українських лікарів, але лише 187 з них отримали ліцензію на медичну практику. Олексій Український, лікар-анестезіолог з Одеси сам пройшов процедуру визнання диплому у 2016 році. Він відзначає, що зараз цей процес став набагато складнішим. Біженці мають надати величезну кількість документів, детально описуючи кожен аспект своєї освіти. Переклад цих документів може коштувати тисячі євро, що для багатьох стає нездоланною перешкодою.

Лікарі
Лікарі

Ситуацію ускладнює те, що кожна з 16 федеральних земель Німеччини має свої стандарти визнання іноземних медичних кваліфікацій. Це призводить до того, що лікарі змушені проходити додаткові стажування або складати іспити, щоб компенсувати різницю в освітніх програмах. Особливо складно це для лікарів старшого віку, яким доводиться повертатися до базових предметів, які вони вивчали десятиліття тому.

Найбільша профспілка німецьких лікарів Marburger Bund критикує цю систему за її повільність та недостатнє фінансування. Вони закликають до збільшення персоналу, зменшення бюрократії, більшої цифровізації процедур та стандартизації вимог у всіх землях.

Тим часом, німецька система охорони здоров'я стикається з власними викликами. Все більше лікарів переходять на неповний робочий день, а розподіл медичних фахівців по країні є нерівномірним, з надлишком у містах та нестачею у сільській місцевості.

Медицина. Врач
Медицина. Лікар

У світлі цих проблем, професійні об'єднання та експерти наголошують на необхідності термінових змін у системі визнання іноземних медичних кваліфікацій. Вони закликають до створення більш ефективного та уніфікованого процесу, який дозволить кваліфікованим лікарям-біженцям швидше інтегруватися в німецьку систему охорони здоров'я та допомогти вирішити проблему нестачі медичних кадрів у країні.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Україні медикам заборонили призначати ліки, медичні вироби або допоміжні засоби реабілітації під впливом прямих або непрямих фінансових стимулів.

Джерело матеріала
loader
loader