Три рівні захисту підстанцій, податки і блекаут взимку: головне з пресконференції Шмигаля
Три рівні захисту підстанцій, податки і блекаут взимку: головне з пресконференції Шмигаля

Три рівні захисту підстанцій, податки і блекаут взимку: головне з пресконференції Шмигаля

Премʼєр прокоментував як підвищення податків, так і транспортування нафти угорською компанією. Главред зібрав найголовніше.

На пресконференції премʼєра Дениса Шмигаля у вівторок, 10 вересня, очільник Кабміну розповів про будівництво трьох рівнів захисту підстанцій Укренерго від ударів Росії, підвищення податків і ситуацію зі світлом взимку.

Про що говорив Шмигаль у розмові з журналістами — читайте у матеріалі нижче. Главред зібрав найголовніше.

"Зиму точно пройдемо" — що буде зі світлом

Шмигаль наголосив, що 85% енергообʼєктів уже захищено. Цю зиму у сенсі відключень електроенергії Україна "точно пройде".

Персональну відповідальність за захист несуть керівництво Енергоатома і міністр енергетики Галущенко, підкреслив премʼєр.

"Хочу процитувати нашого президента, який запропонував не робити піару на питаннях енергетики. І це дуже важливо. Сьогодні ніхто не може сказати про 4 години, 16, або зовсім без відключень. Тому що росіяни мають свої плани терористичні - знищення нашої енергоінфраструктури, продовження своєї геноцидної політики, ми до цього готуємось. Розуміємо, як проходити цю зиму. Ми точно її пройдемо разом об'єднані, підготовлені до цієї зими", — сказав Шмигаль.

Україна оснастить 22 підстанції Укренерго третім рівнем захисту від ракет і дронів

Агентство з відновлення розпочало будівництво третього рівня захисту на 22 підстанціях Укренерго, заявив очільник уряду.

"Це надзвичайно коштовний проєкт — наближається до сотні мільярдів гривень… З третім рівнем захисту ми працюємо, але це поки що — експеримент. Він потребуватиме трохи довшого часу: як для створення будівництва, так і для розуміння, що цей рівень захисту справді на 100% працює і захищає від будь-якого ураження будь-яким засобами, які є у розпорядженні росіян", — пояснив він.

Ці рівні захисту потрібні не тільки для захисту енергообʼєктів, а й інших, до прикладу захисту виробництва під час війни.

Оптимізм щодо 500 мільярдів гривень для війська

Шмигаль назвав три параметри, які пояснюють стриманий оптимізм Кабміну щодо знаходження 500 мільярдів гривень на фінансування Сил оборони:

Запозичення у банках дозволило трохи зменшити податковий тиск щодо збільшення податків, вважає Шмигаль.

Однак премʼєр допускає "помірну емісію" та підтверджує необхідність зростання податків загалом.

"Ми це робимо і партнери про це просять — збільшити податки. Це наша відповідальність — фінансувати армію. І ми маємо це робити", — зазначив він.

Україна не проти транзиту нафти угорською компанією

Премʼєр зазначив, що Україна не проти транзиту паливного продукту угорською компанією. Мовляв, компанії, які підписали відповідну угоду, таким чином виконують зобовʼязання України у рамках угоди про асоціацію.

Деталі цієї угоди між компаніями Шмигалю не відомі.

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерело матеріала
loader
loader