Мораторій на експорт лісу та єдині правила для всіх: доопрацювання закону про ринок деревини перейшло на новий етап
Мораторій на експорт лісу та єдині правила для всіх: доопрацювання закону про ринок деревини перейшло на новий етап

Мораторій на експорт лісу та єдині правила для всіх: доопрацювання закону про ринок деревини перейшло на новий етап

В Україні узгодили основні положення оновленого законопроекту "Про ринок деревини", який готується до другого читання у Верховній Раді. Зокрема, передбачається продовжити мораторій на експорт необробленої деревини та запровадити єдині правила для всіх лісокористувачів та переробників. Рішення виводить доопрацювання профільного законодавства на новий етап.

Про це повідомив координатор платформи економічного розвитку Wood Industry UA Юрій Дюг. За його словами, положення законопроекту обговорили представники галузі на засіданні робочої групи у парламенті під головуванням народного депутата Богдана Кицака ("Слуга народу").

"До доопрацювання законопроєкту, який був у 2021 році проголосований у першому читанні, приєдналися народні депутати, представники деревообробних та меблевих асоціацій, ДАЛРА, ДП "Ліси України", асоціацій біржових та електронних майданчиків. Представники бізнесу спільно з командою Богдана Кицака напрацювали основні блоки оновленого законопроєкту", – повідомив Дюг. За його словами, блоки, серди іншого, передбачають:

  • продовження мораторію експорту необробленої деревини;
  • запровадження каскадного принципу проведення аукціонних торгів деревиною;
  • проведення першочергових аукціонних торгів для вітчизняних переробників;
  • формування чіткого ринкового коригування ціни на деревину шляхом проведення аукціонів як на підвищення, так і на пониження ціни;
  • удосконалення електронних механізмів контролю за обігом деревини відповідно до стандартів EUDR (Регламенту ЄС щодо боротьби з обезлісенням);
  • продаж деревини на ліцензованих товарних біржах;
  • єдині правила для всіх лісокористувачів та переробників.

"Робота над доопрацюванням закону триває. Але завдяки координації Богдана Кицака учасникам ринку вперше за кілька років вдалося дійти спільного знаменника і перейти на новий етап удосконалення регулювання ринку деревини", – резюмував Дюг.

Нагадаємо, законопроєкт 4197-д монобільшість у Верховній Раді ухвалила у першому читанні у листопаді 2021 року. Тоді з документа виключили скандальну норму про відміну мораторію на експорт лісу.

Як зазначав голова економічного комітету Дмитро Наталуха, з 2016 року під час дії мораторію індекс інвестицій у деревообробку України зріс на 69%. Скасування мораторію вимагали в ЄС, однак, як наголошувала нардепка Роксолана Підласа, завдання уряду – пояснити, чому українські ліси потребують захисту.

Європейська комісія ще з моменту запровадження мораторію на експорт лісу (а це 2005-й) була незадоволена ініціативою України. У 2015-му нардепи продовжили заборону, але прописали її так, що головна його причина – захист не екології та природних ресурсів, а економіки.

Це формулювання Арбітраж після позову Єврокомісії визнав неправомірним. Але саме право України захищати свої природні ресурси ніхто не спростував.

"Арбітраж визнав право України вводити заборону на експорт лісу. Це головне. Закон від 2015 року потрібно переписати у консультації з міжнародними партнерами. Зараз у ньому зроблено великий акцент на захисті вітчизняного виробника, тому його й визнали таким, що не відповідає Угоді про Асоціацію", – пояснювали у Кабміні ще 2020 року.

Головний аргумент прихильників скасування мораторію – вимоги ЄС. Нібито заборона порушує чинну угоду про Асоціацію з Євросоюзом, хоч насправді це не так. Тобто, у законі, що підходить під правила, просто має йтися про захист навколишнього середовища, а не економічних інтересів.

Як повідомляв OBOZ.UA, депутати Верховної Ради на початку вересня не змогли ухвалити в першому читанні законопроєкт про масштабне підвищення податків – не вистачило двох голосів. Документ відправили на перше читання, що означає продовження процедури розгляду.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader