Чи достатньо ви п'єте води: секрети ефективної гідратації для здоров'я та фігури
Чи достатньо ви п'єте води: секрети ефективної гідратації для здоров'я та фігури

Чи достатньо ви п'єте води: секрети ефективної гідратації для здоров'я та фігури

Гідратація – один із ключових аспектів на шляху до покращення здоров’я, але часто люди допускають серйозну помилку, яка може стати на заваді їхньому прогресу. За даними CDC, більшість дорослих отримує лише третину від необхідної кількості води з чистих джерел, а решта – це газовані або солодкі напої.

Але щоразу, коли ми обмежуємо споживання води, ми втрачаємо можливість прискорити метаболізм, краще контролювати апетит і підтримувати здоров’я всього організму. Більше про це пише видання eatthis.com.

Вода не лише підтримує баланс рідин, але й сприяє втраті ваги. Дослідження, опубліковане у 2016 році в Journal of Human Nutrition and Dietetics, показує, що ті, хто споживав більше води, знижували калорійність свого раціону на 206 калорій на день і споживали менше цукру, солі та холестерину порівняно з тими, хто пив менше води.

Щодо кількості, то більшість лікарів вважає, що вісім склянок води – це гарний старт, але точна кількість залежить від багатьох факторів.

"Більшість здорових людей повинні пити тоді, коли відчувають спрагу. Потрібна кількість може бути різною для кожного", – зазначає доктор Майкл О’Брайен.

Для тих, хто не завжди може розпізнати ознаки спраги, доктор О’Браєн радить орієнтуватися на колір сечі: "Вона повинна бути блідо-жовтою".

Доктор О’Браєн також застерігає від надмірного споживання солодких напоїв, які замінюють електроліти, та рекомендує тим, хто активно займається спортом, пити більше води, ніж тим, хто веде сидячий спосіб життя. Він також радить обирати природні способи відновлення електролітного балансу, додаючи невелику кількість натрію та вуглеводів до свого раціону.

Щодо розмірів тіла, доктор О’Браєн пояснює, що людям із зайвою жировою тканиною не обов’язково потрібно більше води. Проте, якщо ви помічаєте різкі зміни у потребі в воді, варто звернутися до лікаря.

"Існують деякі рідкісні захворювання, такі як певні типи інсультів або нецукровий діабет, при яких спрага може бути не надійним індикатором, і в такому випадку вам потрібна консультація лікаря для визначення безпечної кількості води. І так, занадто багато води теж шкідливо", – зазначає доктор О’Браєн.

Швидше за все, ви не п'єте достатньо води, але слухаючи своє тіло, ви зможете зрозуміти, скільки води вам дійсно потрібно. І якщо після восьмої склянки ви все ще відчуваєте спрагу, не соромтеся випити ще – ваше тіло подякує за це.

Газовані та інші солодкі напої повинні бути першим, від чого ви відмовляєтесь на шляху до здорового способу життя. Але це не означає, що відтепер єдиним напоєм має бути вода. Додавайте різноманітність у свій раціон і наближайтеся до своєї ідеальної форми.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як чай допоможе схуднути.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader