Метаболізм після 20 років не уповільнюється: дослідження спростовує міф
Метаболізм після 20 років не уповільнюється: дослідження спростовує міф

Метаболізм після 20 років не уповільнюється: дослідження спростовує міф

Напевно ви неодноразово чули, що метаболізм з віком сповільнюється, і це робить процес схуднення надзвичайно складним. Але нове дослідження ставить під сумнів це твердження, доводячи, що воно є неправдивим.

Вчені кажуть, що рівень метаболізму не змінюється від 20 до 60 років, лише потім – значно знижується. Видання eatthis.com розповідає про це детальніше.

Професор еволюційної антропології в Університеті Дюка Герман Понтцер разом із командою науковців досліджував вплив розмірів тіла та віку на кількість витраченої енергії протягом дня. Це дослідження, опубліковане в журналі Science, стало першим масштабним аналізом цього питання.

Як і очікувалося, Понтцер зазначив, що "обмін речовин прискорюється разом із збільшенням розмірів тіла". Тобто, чим більше ваше тіло, тим більше калорій ви спалюєте. Однак найцікавіша частина дослідження полягає в іншому: метаболізм насправді не зменшується після досягнення середнього віку. Насправді, він залишається стабільним у віці від 20 до 60 років.

Дослідження показало, що метаболізм людини тримається на підвищеному рівні протягом дитинства, поступово сповільнюється під час підліткового віку, а до 20 років досягає рівня дорослої людини. Але приготуйтеся до несподіванки! Як зазначив Понтцер, "найбільшим сюрпризом стала стабільність нашого метаболізму в середньому віці. Щоденні витрати енергії залишаються дуже стабільними від 20 до 60 років. Немає уповільнення в середньому віці, і навіть менопауза не викликає змін. Тому збільшення ваги в зрілому віці не можна пояснити уповільненням метаболізму".

Все ж таки, певний зв'язок між старінням і зниженням метаболізму існує, але він стає помітним лише після 60 років. Науковці виявили, що після 60 років метаболізм знижується на 7% кожні 10 років. "До моменту, коли чоловіки та жінки досягають 90 років, їхні щоденні енергетичні витрати на 20-25% нижчі, ніж у дорослих у віці 50 років. І це після урахування розмірів та складу тіла", – зазначає Понтцер.

Ця "метаболічна карта", як назвав її Понтцер, відкриває шлях до подальших досліджень, спрямованих на підтримку високого рівня метаболізму в літньому віці.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як підтримувати свою форму.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader