Напої, які сприяють запаленню: що каже наука
Напої, які сприяють запаленню: що каже наука

Напої, які сприяють запаленню: що каже наука

Коли ми говоримо про боротьбу із запаленням, важливо звертати увагу на свій щоденний раціон. Хоча певні продукти можуть посилити запалення, втім не варто забувати і про напої.

Основна проблема полягає в постійному споживанні шкідливих продуктів. Видання eatthis.com опублікувало кілька напоїв, які можуть погіршити запальні процеси в організмі, якщо їх вживати в надмірних кількостях або протягом тривалого часу.

"Зазвичай, саме тривале споживання певних харчових продуктів або інгредієнтів може призвести до проблем зі здоров'ям і стати причиною хронічного запалення низького ступеня", – зазначає дієтолог Емі Гудсон.

Отже, коли йдеться про напої, які можуть підсилювати запальні процеси, слід звертати увагу на частоту їх споживання та можливі наслідки для здоров'я.

"Люди, які постійно вживають велику кількість солодких газованих напоїв, солодкого чаю чи інших напоїв з додаванням цукру, мають вищий ризик розвитку хронічного запалення через супутні проблеми зі здоров'ям", – підкреслює Гудсон.

Газовані напої

Газовані напої, хоч і можуть бути смачними, містять значну кількість цукру. Хоча поодиноке вживання не викликає негайних запальних реакцій, регулярне споживання газованих напоїв тривалий час може призвести до хронічного запалення.

Дослідження, опубліковане в The American Journal of Clinical Nutrition, показало, що щоденне вживання однієї банки газованої води спричинило підвищення інсулінової резистентності, а також збільшення рівня холестерину в учасників. Крім того, було зафіксовано підвищення рівня С-реактивного білка (СРБ), який є показником запалення.

Алкоголь

За словами Гудсон, надмірне споживання алкоголю також може спричиняти запалення. "Хоча Американська кардіологічна асоціація та Дієтичні рекомендації зазначають, що помірне вживання алкоголю (один напій на день для жінок і два для чоловіків) може бути частиною здорового способу життя, перевищення цих норм призводить до проблем зі здоров'ям, що сприяють запаленню", – пояснює вона.

Дослідження, опубліковане в Alcohol Research, показало, що надмірне вживання алкоголю з часом може спричинити проблеми з шлунково-кишковим трактом, які призводять до запалення, оскільки алкоголь може пошкодити слизову оболонку кишечника та змінити мікрофлору.

Солодкий чай

Солодкий чай містить велику кількість цукру. Надмірне споживання цукру може призвести до набору зайвої ваги, що, за даними BMC Nutrition and Metabolism, спричиняє хронічне запалення. Хоча одна склянка солодкого чаю не викликає запалення, регулярне вживання великих кількостей солодких напоїв може мати негативні наслідки.

Енергетичні напої

Енергетичні напої часто містять багато доданого цукру, що з часом може призвести до запалення. "Часте споживання цукру може призводити до збільшення ваги, що підвищує ризик діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань, метаболічного синдрому та інших станів, які сприяють хронічному запаленню", – зазначає Гудсон.

Дослідження, опубліковане в Journal of the American Society of Nephrology, вказує на те, що висока концентрація фруктози може викликати запалення через взаємодію з ендотеліальними клітинами, які відіграють ключову роль у регулюванні запальних процесів.

Загалом, варто обмежити споживання солодких напоїв. Один ковток напою не викличе запалення, але постійне надмірне споживання може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям та спровокувати хронічне запалення в довгостроковій перспективі.

"Найкраще правило – пити більше води та низькокалорійних напоїв для гідратації. Якщо ж шукаєте напої з протизапальною дією, зверніть увагу на такі варіанти, як сік з терпких вишень, зелений чай або гранатовий сік", – радить Гудсон.

Раніше OBOZ.UA розповідав, як навчитися правильно харчуватися.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader