Очі можуть пролити світло на основні проблеми зі здоров’ям
Очі можуть пролити світло на основні проблеми зі здоров’ям

Очі можуть пролити світло на основні проблеми зі здоров’ям

Мелісса, 30-річна вихователька, прийшла до відділення невідкладної допомоги з раптовим двоїнням в очах. Вона не була в аварії або не зазнала жодних травм і ніколи раніше не відчувала цього симптому. Однак вона зазначила, що кілька місяців тому зір в одному з її очей став розмитим, а потім повернувся до нормального стану. Вона сказала собі, що це ознака втоми після періоду інтенсивної роботи на екрані.

Після деяких основних оптометричних тестів, а потім більш просунутих тестів зорового сприйняття, вважалося, що зорові епізоди пов’язані з розсіяним склерозом. Потім Мелісу направили до нейроофтальмолога, який підтвердив діагноз, і їй швидко надали допомогу.

Випадок Меліси унікальний? За 30 років роботи оптометристом я бачив багато пацієнтів з різними проблемами зору та здоров’я очей, причиною яких виявилася хвороба, про яку вони не підозрювали.

Як професор Школи оптометрії Університету Монреаля, я навчаю студентів, що певні очні симптоми можуть бути пов’язані із загальними проблемами зі здоров’ям. Оптометристи навчені визначати різні захворювання, які можуть проявлятися через очі, і працювати з іншими медичними працівниками, щоб їх контролювати.

Цукровий діабет

Оскільки до 2030 року діабет вражатиме майже 8 відсотків населення, скринінг є надзвичайно важливим питанням. Однак, за оцінками, діабет зазвичай діагностують лише через 6-13 років після його початку. Огляд здоров’я може скоротити цю затримку, оскільки часто можна визначити характерні ураження захворювання на задній частині ока до появи інших симптомів діабету.

Рання діагностика має вирішальне значення, оскільки протягом п’яти років після встановлення діагнозу (тобто через 11-15 років після початку діабету) 25 відсотків пацієнтів із типом 1 (діабет підлітків) і 40 відсотків пацієнтів із типом 2 (діабет у дорослих), які лікуються інсулін призведе до ураження очей, що може мати серйозний вплив на їхній зір. Раннє виявлення та ретельний моніторинг здоров’я очей значно знижує ризик сліпоти, яка може статися, якщо захворювання не лікувати.

Викриття тихого вбивці

Якщо діабет вражає значну кількість пацієнтів, не підозрюючи про це, що можна сказати про високий кров’яний тиск і високий рівень холестерину? Ці дві умови значно підвищують ризик ішемічної хвороби серця або інсульту в наших суспільствах.

Око — це єдине місце в тілі людини, де можна побачити кровоносні судини без розрізу або використання інвазивних методів.

  • Високий кров’яний тиск (відомий як тихий вбивця) можна побачити по роздавленню судин і дуже специфічним ознакам на сітківці.
  • Гіперхолестеринемія створює відкладення холестерину всередині судин.
  • Атеросклероз пов’язаний з бляшками Холленхорста, які також видно всередині судин.
  • Холестерин також можна побачити в рогівці (ліпідна дуга) або в придатках (ксантелазма).

У всіх цих випадках дуже часто симптоми, які відчуває пацієнт, настільки невеликі або прогресують настільки повільно, що він або вона вважає їх майже нормальними.

Нормотензивна або відкритокутова глаукома

Відсутність симптомів також є нормою глаукоми. Ця патологія зорового нерва зазвичай пов’язана з надмірним утворенням водянистої вологи в оці або дефіцитом її евакуації. Тоді тиск всередині ока зростає і через різні механізми призводить до втрати нервових волокон у нерві. Поле зору звужується дуже повільно (і тому може залишатися непоміченим), тому через кілька років людина отримує тунельний зір.

Коли ця втрата зору впливає на них, часто вже пізно, тому пошкодження зорового нерва може бути дуже великим. Це пошкодження головним чином ока, хоча воно також може бути спричинене дією певних препаратів (таких як кортизон).

Нормотензивна глаукома має зовсім іншу природу. У цьому випадку тиск всередині ока залишається нормальним, але нерв все ще пошкоджений. Механізми, що діють, відрізняються від механізмів хронічної відкритокутової глаукоми.

Нормотензивна глаукома часто асоціюється з низьким артеріальним тиском або такими станами, як апное уві сні. Якщо вона є, пацієнта необхідно направити до сімейного лікаря для ретельного обстеження.

Хвороба століття

Оскільки рак стає настільки поширеним і проявляється багатьма способами, ми називаємо його хворобою століття. Рак, що вражає око (ретинобластома), також може спричинити метастази в легені та печінку. Знову ж таки, хвороба часто розвивається без симптомів, поки не стає надто пізно. Тому раннє виявлення має вирішальне значення, оскільки на карту поставлено саме виживання пацієнта.

Інші типи безсимптомного пігменту сітківки (у формі ведмежої лапи) можуть бути пов’язані з раком товстої кишки, який має дуже негативний прогноз, якщо лікування запізнюється. Просте вимірювання поля зору може виявити аномалії, про які деякі пацієнти не підозрюють або які вони вважають настільки доброякісними, що не намагаються повідомити про них. Однак багато аномалій поля зору приховують пухлини головного мозку, такі як аденома гіпофіза або здавлені кровоносними судинами нервові волокна.

Аномальні рухи очей, асиметричні реакції зіниць, раптові проблеми з читанням або поява диплопії — все це жовті прапорці, які потребують подальшого очного та неврологічного обстеження. Замість дзеркала душі, очі стають відкритим вікном для нашого загального здоров’я.

Це робить регулярні консультації з оптометристом більш важливими, ніж будь-коли, навіть за відсутності симптомів. Багато розладів можна виявити та лікувати, щоб або мінімізувати захворювання, або взагалі запобігти їм.

Джерело матеріала
loader
loader