Туреччина засудила оборонну угоду між США та Кіпром
Туреччина засудила оборонну угоду між США та Кіпром

Туреччина засудила оборонну угоду між США та Кіпром

Туреччина заявила, що засуджує підписання цього тижня дорожньої карти щодо посилення двостороннього оборонного співробітництва між Сполученими Штатами і Республікою Кіпр.

В Міністерстві закордонних справ Туреччини заявили, що кроки США завдають шкоди безпеці турецько-кіпрської частини острова Кіпр.

"Ці кроки ..

підривають нейтральну позицію США щодо острова Кіпр і ускладнюють досягнення справедливого, тривалого і стійкого врегулювання кіпрського питання", – йдеться в заяві турецького МЗС, опублікованій в середу.

У понеділок Кіпр і США підписали рамкову угоду про оборонну співпрацю, яка визначає шляхи посилення реагування обох країн на регіональні гуманітарні кризи і проблеми безпеки, в тому числі пов'язані зі зміною клімату.

Згідно зі спільною заявою представників Кіпру і США, угода, серед іншого, передбачає спільну роботу над протидією "зловмисним діям" і зміцненням можливостей кіпрських військових для більш злагодженої взаємодії з американськими військами.

За словами помічниці міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селести Волландер, Кіпр відіграє ключову роль на перетині Європи, Північної Африки та Близького Сходу.

Кіпр був розділений в результаті турецького вторгнення в 1974 році після короткого перевороту, інспірованого Грецією.

Мирні переговори були призупинені з 2017 року.

Турецько-кіпрська сторона керує сепаратистською державою на півночі Кіпру, яку визнає лише Анкара.

Вона заявляє, що відновлення переговорів залежить від визнання її рівного суверенітету з грецьким урядом Кіпру.

Джерело матеріала
loader
loader