В Україні чоловіка мобілізували до війська, незважаючи на наявність броні: яке рішення ухвалив суд
В Україні чоловіка мобілізували до війська, незважаючи на наявність броні: яке рішення ухвалив суд

В Україні чоловіка мобілізували до війська, незважаючи на наявність броні: яке рішення ухвалив суд

Суд у Вінниці задовольнив позов до ТЦК та військової частини місцевого жителя, якого мобілізували до лав Сил оборони, незважаючи на те, що він має бронювання. Військову частину зобов'язали виключити солдата зі списків особового складу.

Таке рішення Вінницький окружний адміністративний суд ухвалив 23 серпня 2024 року, передає Судово-юридична газета. Як зазначається, позивач мав відстрочку до 31 листопада 2024 году, відповідно до наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаних за ТОВ, де він працює на посаді начальника зміни.

Незважаючи на це, чоловіка було призвано на військову службу і наказом командира військової частини призначено на посаду старшого механіка-водія взводу оперативного призначення.

Суд встановив, що позивача дійсно заброньовано за ТОВ і повідомлення про бронювання надіслано до ТЦК, де він перебуває на військовому обліку.

"Відтак, на момент винесення начальником ТЦК наказу від 31.05.2024 про мобілізацію позивача, у відповідності до вимог статті 23 Закону №3543-XII, позивач мав відстрочку від призову до 31.11.2024 включно, а отже, не підлягав призову. Проте ТЦК не було вжито належних заходів щодо з'ясування таких обставин", – сказано у матеріалах справи.

Суд вирішив, що наказ начальника ТЦК про призов чоловіка на військову службу є протиправним та підлягає скасуванню. Водночас, решта наказів, що були прийняті внаслідок реалізації наказу ТЦК, також мають бути скасовані.

Також суд зобов'язав військову частину Нацгвардії виключити позивача зі списків особового складу.

Як повідомляв OBOZ.UA, на Хмельниччині суд засудив чоловіка до трьох з половиною років позбавлення волі за ухилення від мобілізації. Свій вчинок він намагався виправдати хворобою матері.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader
loader