Відпочинок на схилах Дніпра: топ-5 найцікавіших маршрутів
Відпочинок на схилах Дніпра: топ-5 найцікавіших маршрутів

Відпочинок на схилах Дніпра: топ-5 найцікавіших маршрутів

Осінь — не привід ховатися у своїй домівці. Особливо коли ще є стільки незвіданих мальовничих локацій. Тож де відпочити на природі — читайте нижче.

Витачів

Село розташовується в Обухівському районі. Його вважають одним із найдревніших поселень Київської Русі. Якщо піднятися на вершину пагорба Могила, можна побачити дерев'яний вітряк. А ще тут стоїть каплиця, яку побудували у 1991 році за ініціативи поета Олеся Бердника. Її зовнішній вигляд нагадує стару козацьку святиню. До речі, ескіз створив Тарас Шевченко під час роботи над альбомом "Мальовнича Україна". Семираменний хрест — точна копія з його малюнка. 

Цікавий факт: завдяки унікальним пейзажам Витачів став популярним місцем для кінозйомок. Тутешні краєвиди можна зустріти у фільмі "Поводир".

Радимо відвідати озеро Ріца. Воно розміщується серед мальовничих ландшафтів заказника "Урочище Калинове". Його чисті води створюють унікальний мікроклімат та неймовірні пейзажі. А ще рекомендуємо піти у похід на гору Красуха, звідки відкривається краєвид на все Лівобережжя Київщини. 

Також завітайте до Музею Вікентія Хвойки. Він знаходиться у сусідньому населеному пункті – Халеп’я. Тут зберігаються експонати племен трипільської культури: знаряддя праці, посуд, прикраси тощо. 

Локація чудово підійде для поїздки з наметами. Окрім цього у Витачеві можна орендувати апартаменти на вулиці Нагірна, 85. 

Відпочинок на схилах Дніпра: топ-5 найцікавіших маршрутів

Трахтемирівський півострів 

Заповідник розташовується на межі Київської і Черкаської областей та омивається водами Канівського водосховища. Сьогодні це популярне місце для туризму та відпочинку. Трахтемирів, як і тибетська гора Кайлаш, вважається енергетичною меккою. Сюди з'їжджаються люди для проведення медитацій та духовних практик. 

До речі, цей куточок України приваблює не лише прихильників езотерики, а й шанувальників козацьких традицій та слов'янських обрядів. Найчастіше вони збираються біля металевої триноги "Висота 222".

Також тут знаходиться покинутий радянський табір "Салют". Зараз будівля поступово руйнується: фасади вицвітають, а дахи вкриваються мохом.  

Якщо захочете залишитися тут на кілька днів, краще беріть із собою намет. Також можна орендувати будиночок у комплексі "Твій Райок". Він розташовується за 8 кілометрів від головного входу до ландшафтного парку.

Відпочинок на схилах Дніпра: топ-5 найцікавіших маршрутів

Озеро Бучак 

Розміщується у Черкаській області. Його історія розпочалася у 80-х роках минулого століття. Тоді стартувало будівництво Канівської гідроакумулюючої електростанції, але через економічні труднощі у 90-х проєкт зупинили. Згодом котлован наповнився водою. Відтоді локація почала приваблювати туристів.

Нині водойма є самостійною екосистемою. Вона стала домом для різноманітних видів риб. Тому тут часто можна зустріти поціновувачів риболовлі. А ще тут можна розкинути намет, влаштувати пікнік та відчути себе частиною дикої природи.

До речі, магазинів довкола локації немає. Найближчі супермаркети та заклади харчування знаходяться за пів години їзди від села Бучак у населеному пункті Канів. Тут також можна залишитися на нічліг у готелях чи в апартаментах.

Відпочинок на схилах Дніпра: топ-5 найцікавіших маршрутів

Джерело "Блакитна глина" 

Місце славиться цілющими властивостями. Його особливість — блакитна глина, яка позитивно впливає на шкіру. Тут можна просто відпочити від міської метушні та прогулятися схилами кар’єру. До речі, неподалік знаходиться невеликий ставок, у якому можна змити грязюку з тіла. А ще край багатий на обліпиху, ягоди якої місцеві та мандрівники збирають восени.

Переночувати можна у населеному пункті Стайки. Тут працює готель, а також є облаштована територія для екокемпінгу "Krucha".

Відпочинок на схилах Дніпра: топ-5 найцікавіших маршрутів

Лиса гора 

Розташовується неподалік Ржищева. До вершини можна дістатися катером, який курсує щогодини. Щоб потрапити сюди, можна обрати організовану екскурсію або окрему поїздку. У підніжжі природної атракції мандрівники часто влаштовують пікніки або ж ставлять намети. 

До речі, з берега затоки до напівзатопленої Спасо-Преображенської церкви також ходить водний транспорт. Саме через будівництво Канівського водосховища, святиня частково пішла під воду.

Також радимо завітати до Ржищівського археолого-краєзнавчого музею. Після закінчення Другої світової війни тут функціонувала філія державного банку. Згодом, у 2008-му, приміщення передали в оренду. Зараз тут зберігаються предмети побуту, посуд та ікони.

До речі, у Ржищеві є декілька садиб та готелів, де можна переночувати. 

Відпочинок на схилах Дніпра: топ-5 найцікавіших маршрутів

Подорожуйте незвіданою Україною! Досліджуйте нові куточки на схилах Дніпра!

Раніше OBOZ.UA розповідав, де відпочити біля води на Кіровоградщині. 

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!   

Джерело матеріала
loader
loader