Вучич виставив нові умови для нормалізації відносин Сербії та Косова
Вучич виставив нові умови для нормалізації відносин Сербії та Косова

Вучич виставив нові умови для нормалізації відносин Сербії та Косова

Президент Сербії Александар Вучич заявив про нові вимоги для нормалізації відносин із частково визнаним Косовом, а також запровадження спеціального статусу для сербського населення, що там мешкає.

Як повідомляє "Європейська правда", слова Вучича цитує портал Danas.

Сербський президент сказав, що для нього і всіх сербів "найболючішою точкою залишається Косово і Метохія", вживши назву Косова, яку використовує офіційний Белград.

Він заявив, що за останні роки не вдалось знайти вирішення "косовської проблеми", яке б задовольнило сербів, а ситуація буде тільки погіршуватись, "тому що наближаються вибори".

Далі президент Сербії перелічив заходи, які, на його думку, мають бути вжиті для повернення "до всього, що було досягнуто і отримано в процесі діалогу" для нормалізації відносин.

Він назвав проведення вільних і демократичних виборів на півночі Косова "за участю місії ОБСЄ і під контролем ЄС", формування регіональної влади, в якій поліцейські сили будуть укомплектовані сербами.

Третьою вимогою Вучич назвав повернення сербських суддів і прокурорів до виконання судових функцій на півночі Косова, далі – виведення спецпідрозділів косовської поліції з незаконно побудованих баз і виведення з усіх установ на півночі Косова, а п'ятим пунктом – "термінове, негайне і остаточне формування Асоціації сербських муніципалітетів".

Наступною вимогою, за словами президент Сербії, є негайне звільнення всіх "політичних в'язнів" у Косові.

Також він сказав про відновлення банківських і поштових послуг, які Белград надавав косовським сербам.

Вучич анонсував, що проведе переговори з десятками світових лідерів і передасть їм ці вимоги, а також надішле відповідні листи Джо Байдену, Владіміру Путіну та Сі Цзіньпіну.

Насамкінець президент Сербії анонсував ухвалення в країні закону, який проголосить північ Косова "зоною особливого соціального захисту", що "гарантуватиме право на фінансову підтримку безробітних", а також передбачить розслідування стосовно тих, хто "виганяє сербів" із Косова.

Заява Вучича пролунала на тлі подальшого загострення між Белградом та Приштиною та провалу зусиль посередників – Європейського Союзу та США – із нормалізації відносин між ними.

Серед іншого, минулого місяця косовська поліція провела операцію, в ході якої закрила сербські установи на півночі Косова і конфіскувала знайдені в них документи.

Хоча значної реакції з боку уряду і президента Сербії не було, Вучич анонсував "важливе" звернення, а сербські таблоїди після цього писали, що він нібито планував оголосити про "окупацію Косовом частини сербської території".

Читайте більше про те, як Сербія розхитує Косово і чому дії Заходу лише посилюють кризу.

Джерело матеріала
loader
loader