Канцлер Німеччини Шольц здійснить перший за останні десятиліття візит до країн Центральної Азії
Канцлер Німеччини Шольц здійснить перший за останні десятиліття візит до країн Центральної Азії

Канцлер Німеччини Шольц здійснить перший за останні десятиліття візит до країн Центральної Азії

Канцлер Німеччини Олаф Шольц найближчим часом здійснить візит до Центральної Азії, щоб активізувати економічні контакти й геополітичну координацію. Він стане першим німецьким канцлером за останні десятиліття, який відвідає регіон

Зміст

Про це повідомляє Euractiv.

Зазначається, що вже у неділю, 15 вересня, Шольц прибуде до Узбекистану, а наступного дня вирушить до Казахстану. Здійснивши цей візит, Шольц стане першим канцлером, який відвідає Узбекистан за останні 22 роки, а також першим очільником німецького уряду, який відвідає Казахстан за останні 11 років. 

Очікується, що під час свого триденного візиту Шольц візьме участь у шестисторонній Центральноазійській зустрічі з лідерами Казахстану, Узбекистану, Киргизстану, Таджикистану й Туркменістану. Це вже другий такий саміт, започаткований минулого року в Берліні. 

Як пише видання, новий інтерес до регіону збігається з акцентом Шольца на пошуку тісніших зв'язків з меншими країнами, оскільки надмірна залежність Німеччини від великих держав, таких як США, Китай і Росія, спричинила проблеми. Шольц неодноразово заявляв, що готується до світу, який "стане багатополярним".

У вересні 2023 року Центральна Азія стала першим регіоном, із яким Німеччина вступила в регіональне партнерство. Особливий інтерес для Берліна становлять енергетичний та економічний сектори.

"Для нас це означає можливість заміщення російської нафти. Звичайно, зрозуміло, що будуть розглядатися і газові запаси в регіоні", - сказало джерело видання в уряді Німеччини, маючи на увазі конкретно Казахстан.

Говорячи про Узбекистан, джерело зазначило, що країна "позитивно розвивається економічно". 

Іншою важливою сферою є геополітика, де п'ять країн, історично й географічно близьких до Росії, досі відмовлялися відкрито ставати на чийсь бік у питанні вторгнення РФ в Україну. 

"Канцлеру буде дуже цікаво почути від своїх партнерів у конфіденційних розмовах про те, як вони оцінюють ситуацію і розвиток подій в Росії", - наголосило джерело в німецькому уряді.

Крім того, як повідомляється, санкції проти РФ також будуть обговорюватися "належним чином", але метою не є публічні заяви лідерів.

  • Нещодавно канцлер Німеччини Шольц закликав до пришвидшення мирних зусиль у війні в Україні. У Верховній Раді відреагували на це.
Теги за темою
Німеччина
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader