Вплив вина на організм: плюси та мінуси для вашого кишківника
Вплив вина на організм: плюси та мінуси для вашого кишківника

Вплив вина на організм: плюси та мінуси для вашого кишківника

Вино, зокрема червоне, часто згадується в контексті його позитивного впливу на здоров’я. Окрім традиційного покращення стану серцево-судинної системи та зниження рівня холестерину, цей напій також може сприяти уповільненню прогресування деяких захворювань, таких як ендометріоз у жінок.

Водночас варто не забувати, що вино, як і будь-який інший алкоголь, має певні ризики. Видання eatthis.com розповідає, як вино впливає на здоров’я нашого кишківника.

Дослідження з цього питання дали різні результати: деякі показують позитивний вплив вина на травлення, а інші вказують на можливі негативні наслідки. Отже, розгляньмо кілька незвичайних побічних ефектів, які вино може мати на ваш шлунково-кишковий тракт.

Вино може сприяти запаленню

Червоне вино здатне приносити значну користь для вашого здоров’я, особливо для травної системи. Однак, надлишок доданого цукру у деяких винах може викликати протилежний ефект. Перевищення цукру в напоях призводить до порушення травлення та підвищує ризик запальних процесів у кишечнику.

Дієтолог Хізер Хенкс зазначає: "Важливо обирати вина без доданого цукру. Багато дешевих вин мають надлишок цукру, що може спричинити запалення та погіршити травлення, особливо при наявності аутоімунних захворювань".

Вино сприяє різноманітності мікрофлори

Мікробіом – це сукупність різних мікроорганізмів, які населяють наше тіло, відіграючи значну роль у підтримці здоров’я. Хоча у нас є як "погані" мікроби, так і "хороші", такі як пробіотики, підтримка різноманітності мікрофлори є ключовою для здорового кишечника.

Дослідження Королівського коледжу Лондона показало, що люди, які регулярно споживають червоне вино, мають значно багатшу мікрофлору порівняно з тими, хто цього не робить. Вчені припускають, що поліфеноли, які містяться у вині, сприяють підтримці різноманітності корисних бактерій.

Може знизити ризик ожиріння та поганого холестерину

Хоча деякі сорти червоного і білого вина містять значну кількість цукру, що може спричинити збільшення ваги, правильно вибране червоне вино може, навпаки, знизити ризик ожиріння.

"Ті, хто вживають червоне вино, мають менші шанси на розвиток ожиріння та серцевих захворювань завдяки позитивному впливу на кишкові бактерії", – коментує Хенкс.

Може викликати подразнення шлунково-кишкового тракту

Алкоголь, у тому числі вино, може викликати такий стан, як синдром негерметичного кишечника, що проявляється у підвищеній проникності стінок кишечника. Це може спричинити порушення балансу кишкових бактерій та призвести до подразнення.

"Вживання алкоголю може збільшити проникність кишкової оболонки та викликати запалення, що іноді проявляється болем у суглобах", – зазначає дієтолог Бонні Флемінгтон.

Може викликати надмірний ріст бактерій

Незважаючи на деякі переваги вина, навіть один келих на день для жінок і два -для чоловіків можуть призвести до надмірного росту бактерій у тонкому кишківнику. Цей стан може спричинити здуття, гази, біль та інші проблеми травлення.

Доктор Мелані Келлер, експерт зі здоров’я, додає: "Хоча комерційні вина фільтрують більшість бактерій, цукор та поліфеноли можуть сприяти надмірному розмноженню бактерій у тонкому кишечнику".

Може спричинити нудоту

Надмірне вживання вина, як і будь-якого іншого алкоголю, часто призводить до нудоти та блювоти, що є захисною реакцією організму на токсини. Постійне блювання може викликати більш серйозні проблеми, зокрема запалення шлунку, кислотний рефлюкс або пошкодження стравоходу.

Раніше OBOZ.UA розповідав, чому не варто пити каву з льодом.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader