Які дерева потрібно обрізати восени: не пропустіть їх
Які дерева потрібно обрізати восени: не пропустіть їх

Які дерева потрібно обрізати восени: не пропустіть їх

Осінь – це все ще гаряча пора для багатьох садівників, адже роботи зовсім не стає менше. Зокрема, потрібно не забути провести осінню обрізку деяких дерев. Поради 24 розповіли, коли саме це робити та які дерева потрібно обрізати.

Коли потрібно обрізати дерева

Обрізку зазвичай проводять навесні, до того, як почне рухатися сік, і це правило потрібно запам'ятати дуже чітко. Натомість восени можна тільки прибрати з дерева сухі чи зламані гілки. Взимку на дереві може тріснути кора, може відламатися гілка тощо, і вам все одно навесні доведеться займатися обрізуванням дерев.

Тож доцільно восени видалити тільки те, що не можна залишати до весни.

Як підготувати сад до зими

Восени потрібно обов'язково обробити дерева мідним купоросом. Препарати потрібно чергувати: найкраще буде восени використовувати для обробки мідний, а навесні – залізний. Купорос допоможе захистити садок від грибкових захворювань.

Окрім того, під кожне дерево потрібно внести хоча б по відру перегною та літровій банці, пів кілограма. Після цього під кожне дерево потрібно влити багато води, адже навіть коли починаються легкі морози, коренева система дерев все ще розвивається, накопичуючи поживні речовини.

Обрізка
Сад потрібно обрізати перед зимою / Фото Pexels

Які дерева потрібно обрізати восени?

  • Плодові дерева. Обрізка плодових дерев восени допоможе покращити форму, прибрати сухі та хворі гілки. Окрім того, так ви стимулюєте цвітіння та плодоношення на наступний рік. До цього переліку входять яблуні, груші, вишні, сливи та інші дерева.
  • Декоративні дерева. Чимало декоративних дерев також потребують обрізки в осінній час, аби надати кроні більш акуратної форми.
  • Чагарники. Деякі чагарники можна обрізати восени для того, щоб зміцнити структуру, стимулювати ріст та підготувати до зими.
  • Хвойні дерева. Деякі хвойні дерева, зокрема, ялівець, можна обрізати восени – видаліть з нього сухі та пожовклі гілки.
  • Дерева з хворобами. Якщо ви побачили пошкоджені чи хворі гілки на дереві, тоді осінь – це хороший час для того, аби від них позбутися. Не варто чекати аж до весни.
Джерело матеріала
loader
loader