Три кричущі проблеми. Що вже зараз заважає українським клубам провести сезон УПЛ
Три кричущі проблеми. Що вже зараз заважає українським клубам провести сезон УПЛ

Три кричущі проблеми. Що вже зараз заважає українським клубам провести сезон УПЛ

Черговий складний сезон Української ліги має своє проблеми. Та вже зараз він сповнений додатковими перепонами. Окрім війни, сирен і розірваного сезону, з’явилися нові проблеми. OBOZ.UA розповідає, що впливатиме на розіграш УПЛ і шукає вихід із ситуацій.

По розкладу битимуть матчі збірної

Ребров отримав універсальну владуне тільки над національною командою, а й навіть над УПЛ. До Регламенту чемпіонату України додали правило, що цього сезону тренер головний щодо перенесення матчів.

"На підставі пропозиції головного тренера національної команди Сергія Реброва, враховуючи проведення чемпіонату в умовах воєнного стану, було проголосовано, що Комітет національних збірних команд УАФ у разі необхідності може звертатися до Дирекції УПЛ із пропозицією щодо переносу окремих матчів чемпіонату на резервну дату".
- Комментар УАФ

Під удар потраплять… усі клуби. Коуч збирає команду передбачувано, до заявки на Лігу націй не від "Шахтаря" чи "Динамо" потрапив тільки Богдан Міхайліченко з "Полісся", та й те - до резервного списку. Однак інші 14 команд потенційно можуть отримати перенесений матч проти гранда. Це колізія українського футболу - для Олімпійської збірної футболісти потрібні, але їх не докличеся; для головної комади готові віддати хоч усіх, але там їх не чекають.

Три кричущі проблеми. Що вже зараз заважає українським клубам провести сезон УПЛ

Потенційно, це кілька додатково відкладених матчів Прем’єр-ліги через паузу збірних. А чи треба це учасникам УПЛ, якщо вони не отримували запит на своїх гравців, а гра "колись там" вже майже в календарі? Звісно, вони надсилають легіонерів до інших збірних (8 клубів України отримали три десятки запитів) і наразі відомо, що всі повернулися здоровими. А це, до речі, ще одна проблема. Серед відомих футболістів, які зламалися за ці кілька днів ЛН - Едегор, Аке та Калафьорі. Україна, на щастя, пройшла вересневі матчі без травм на зборах. Однак якщо європейські команди зможуть знайти заміну через глибину складу, то чи можуть похвалитися тим же навіть найсильніші клуби УПЛ?

Переносити матчі буде не тільки збірна

І тут ми підходимо до ще однієї опції. Проведено лише 5 турів Прем’єр-ліги (6-й грається зараз), а ми вже маємо відкладені чи скасовані матчі. Те, що було минулого року, повторюється, тільки з іншими деталями. Окрім збірної, свій вплив знову вносять блекаути, обстріли та сирени. 8 (!) клубів не дорахувалася по 1 грі, а в киян немає двох. І це при тому, що "Динамо" відклало тільки один матч УПЛ задля підготовки до "Зальцбурга". Поки невідомо, чи доведеться відкладати ще зустрічі і як буде з іншими командами, коли на арену виходить повітряна тривога. Найдовший за час повномасштабної війни матч протягом дня провели "Дніпро-1" й "Олександрія" - їх зустріч у Дніпрі тривала аж 6 годин.

Окремим пунктом згадаємо географію. Окремі українські клуби скаржаться на відстані, а тут ще виникла проблема з кількома стадіонами (зокрема, у Кривому Розі). Це якщо про свій футбол. А як у Європі? Той же "Кривбас" лише за 4 матчі кваліфікації єврокубків накрутив 14 тисяч кілометрів у дорозі:

Три кричущі проблеми. Що вже зараз заважає українським клубам провести сезон УПЛ

За календарем, наприклад, "Шахтарю" в період між 19 і 30 жовтня треба опинитися в Ковалівці (УПЛ), потім виїхати до Лондона (ЛЧ), повернутися у Київ на Класичне (УПЛ) та прямувати до Львова вже на Кубок. У "Динамо" схожа логістика за той же час: у першому сезоні як тренера Шовковськомупісля матчу в Києві треба їхати до Риму, аби потім повернутися до Києва на Класичне й переїхати на Кубок у Полтаву. Тема неодноразово обговорювалася, але досі для неї неможливо знайти оптимальне рішення.

Всі - відпочивають, двоє - як на фізкультурі

У грудні європейське представництво України зіштовхнеться із новим для себе форматом - ігри без пауз. Для вже згаданих двох клубів, з останнім туром УПЛ, буде лише місяць відпочинку замість двох. Якщо початок таблиці ЛЧ і ЛЄ зможемо пройти без переносів, то треба розпланувати фізичну підготовку на січень. Більшість європейських ліг у цей період у самому розпалі, а в нас ще й критична відповідальність за асоціацію в рейтингу УЄФА. Президент "Динамо" Ігор Суркіс взагалі назвав єврокубковий період етапом восьми виїзних матчів.

"Вісім виїздів, підготовки немає, зимової відпустки фактично немає, адже ми 14 чи 15 грудня граємо останній матч, і маємо після цього дати хлопцям хоча б 2-3 тижні відпочити, і вже готуватися до другої частини сезону. Це експеримент для нас, сподіватимемося, що він буде вдалим".
- Президент "Динамо" Ігор Суркіс

Розклад більш лояльний до "Динамо": у січні випав відверто прохідний "РФШ" і підступний "Галатасарай". А от "Шахтарю" слід бути готовим до загадкового "Бреста" та вирішального матчу з "Боруссією". І це при тому, що у випадку стиків буде ще 2 матчі проти невідомого до лютого суперника. Цікаво, як це позначиться на наших командах, адже УПЛ відновлюється тільки наприкінці лютого?

Як це вплине у майбутньому?

Головний висновок із цього - український сезон знову буде непередбачуваним через обставини, які мінімально залежать від команд-учасниць. Уже зараз ми не можемо зрозуміти, хто на якому місці в реальній таблиці УПЛ, додайте ще фактор різного стану команд на ігровий день туру й на день переносу.

Три кричущі проблеми. Що вже зараз заважає українським клубам провести сезон УПЛ

Деякі клуби можуть замислитися і над єврокубками. Із сезону 25/26 команди вже знатимуть, як проходить змагання у різних турнірах з новим форматом групи. І для наших може постати питання - чи варто витрачати ресурси та боротися за ЛЧ і ЛК, якщо потім на це треба витрачати багато коштів і часу?

Не виключено, що внутрішній географічний фактор позначиться на всій футбольній мапі. Прецедент Кривого Рогу не вирішено - "Кривбас" і "Шахтар" досі не знають, коли дограють свій тайм. Додає дров до вогнища "Інгулець": стадіон поки під баном, криворізька арена резервна. Отримуємо дві команди, виїзні матчі з якими для інших стануть перевіркою вдачі та витривалості. Свого часу "Дніпро" та "Металіст" не дограли на "Дніпро-Арені", бо зникло світло. Дніпряни розносили харків’ян - а от перенесену частину зустрічі господарі провели не так впевнено. Передбачити ж сирени на Дніпропетровщині неможливо, тому як аж два клуби щонайменше до зими із цим ладнатимуть - ще одна загадка.

УПЛ повернулася після перерви на матчі збірних і вже видно, що не всі команди змогли провести цей відрізок із користю - "Олександрія" наче втратила переможну магію та ледь не програла "Оболоні". До вже старих викликів Прем’єр-ліги додалися нові. Чи витримають їх клуби - ось до чого буде прикута наза чим ми будемо дивитися прискіпливіше, ніж до самих матчів ліги.

Джерело матеріала
loader