Ефект надто пізнього сну: якого ризику себе піддають сови
Ефект надто пізнього сну: якого ризику себе піддають сови

Ефект надто пізнього сну: якого ризику себе піддають сови

Якщо ви часто нехтуєте сном та звикли лягати пізніше ніж треба, ви суттєво шкодите своєму здоров'ю. Дослідження показало, що люди, які пізно лягають спати, частіше вживають нікотин, живуть на самоті та мають більший ризик депресії на 27% у порівнянні з тими людьми, які дотримуються режиму та прокидають рано вранці.

Крім того, нещодавнє дослідження вчених з Університету Колорадо та Інституту Броуда підтвердило зв’язок між циркадними ритмами та психічним здоров’ям виявив, що невеликі зміни в режимі сну можуть суттєво покращити психічний стан. Сому вам варто лягати спати вчасно та як збиття режиму впливає на здоров’я, розповіли в Eat This, Not That.

Ризик появи депресії

Регулярне засиджування до пізна може збільшити ризик депресії на 40%. Нове дослідження показало, що перенесення часу засинання на годину раніше може зменшити цей ризик. Наприклад, якщо ви зазвичай лягаєте спати о 01:00 годині ночі, перенесення на північ може зменшити ризик на понад 20%, а засинання о 23:00 — на 40%. Це пов'язано з тим, що зменшення середини сну (половини між засипанням та пробудженням) знижує ризик депресії.

Зв’язок сну з генами

Гени впливають не лише на колір волосся та очей, а й на хронотип, тобто на те, коли людина схильна спати. Виявлено, що понад 340 генів можуть впливати на час сну, при цьому гени визначають від 12% до 42% уподобань щодо сну. Це нове дослідження показало, що генетичні фактори мають значний вплив на цикли сну та неспання, а тому люди з генетичною схильністю до раннього сну мають менший ризик депресії.

Чому корисно лягати рано

Щоб боротися з депресією, спробуйте встановити ранній час сну. Дослідження показують, що ранні пташки отримують більше природного світла, яке допомагає виробляти вітамін D та позитивно впливає на настрій. Також, жайворонки можуть уникати стресу, який викликаний суперечністю з суспільними нормами, які часто відчувають сови, які не звикли багато спати у нічний час.

Як змінити свій розклад та пристосуватись

Останні дослідження показують, що ранній підйом і раннє лягання можуть бути корисні для здоров'я, зменшуючи ризик розвитку депресії. Щоб перейти на ранішній режим, намагайтеся, щоб ваші дні були яскравими, а ночі — темними. Випивайте ранкову каву на веранді, по можливості гуляйте або їздіть на велосипеді на роботу, у вечірній час — зменшуйте використання електроніки.

РанішеOBOZ.UA розповів, чому секс може покращити ваш сон.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader