Вода зносить будинки, мости та авто: у Європі лютує "стихія десятиліття", є загиблі
Вода зносить будинки, мости та авто: у Європі лютує "стихія десятиліття", є загиблі

Вода зносить будинки, мости та авто: у Європі лютує "стихія десятиліття", є загиблі

У Європі лютує негода.

Стихія десятиліття - так уже охрестили негоду в багатьох країнах. А приніс її шторм "Борис", через який вийшла з берегів головна артерія Європи - річка Дунай. Від катаклізму постраждали Польща, Румунія, Чехія, Словаччина та Австрія і вже є перші загиблі.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Негода у Чехії

Катаклізм, якого в центральній та східній Європі не бачили з моменту підриву Каховської дамби. Руйнівна повінь зносить буквально усе на своєму шляху. Проливні дощі із вітрами приніс із собою циклон на ймення "Борис".

У чеському місті Єсенік рятувальники за допомогою гелікоптера забирають застряглих на даха будинків людей.

За три дні в горах на заході країни випала тримісячна кількість опадів. Нинішній катаклізм - кажуть у міністерстві довкілля Чехії трапляється раз на 50 років. Влада вже оголосила евакуацію для понад 51 тисячі домогосподарств у північних районах країни, там нині масові відключення електроенергії. Потоки води настільки сильні, що не дають шансу ані авто, ні будинкам ні переправам. Замість доріг у містах суцільні річки, оселі - потрощені і непридатні для життя. 

"Ми бачимо жахливі руйнування. Тут був магазин на розі, але його вже немає… Вчора вони намагалися вивести воду з підвалу три години. Мій підвал і гараж затоплені. У гаражі все повністю зіпсовано. Я ще не заглядав у підвал. І краще б не перевіряв", - каже мешканець Женшіка Ян Прихода. 

"Вранці ми прокинулися і вирішили підняти автомобіль на більш високий рівень. Поки я дійшов до машини і одягнув черевики, протягом 10 хвилин вода була всюди. Так що ми підняли машину за допомогою трактора. А потім нам довелося стрибати з вікон будівлі і йти до сусідів", - каже Ян Шопф. 

Щонайменше 4 чеських громадян вважаються зниклими - троє з них були в машині, коли їх понесла річка у Північній Моравії. Неподалік Праги рятувальникам довелося рятувати чоловіка, який вирішив поплавати у затопленій зоні. Течія віднесла його аж за 2 кілометри - зловили аж в очереті.

Негода в Австрії

Австрійський регіон Лангелойс теж нині накрила висока вода. Мости, спортивні майданчики і дороги затоплені і зруйновані. Рятувальники розкладають мішки із піском, аби стримати ще більшу навалу.

Влада просить людей лишатися вдома, а австрійський канцлер доручив відправити до регіону 2400 військових.

"Холодильник впав на мене, і я більше не міг вибратися. Тому я кричав всю ніч, поки не прийшли якісь люди і не врятували мене звідти", - каже місцевий житель. 

Негода у Румунії

У румунському регіон Галац місцеві мешканці пересуваються по коліна у воді і дістають з багнюки свої пожитки.

Пані Вікторія Сальчану, що мешкає у комуні Слобозія-Конакі, веде журналістів до своєї затопленої оселі. Вода поруч із ліжками у хаті, перевернута техніка, а на вулиці - потонула птиця.

"Це катастрофа, більше нічого не скажеш. Вода прийшла ззаду будинку, вона прийшла і з іншого боку. Вона знищила все, у мене нічого не залишилося. Ліжка заповнені болотом, подушки теж, мені нема де спати", - каже жінка. 

Унаслідок катаклізму на південному сході Румунії загинули 5 людей, тисячі будинків зруйновано - поруч місцева влада розпорядилася розгорнути наметове містечко.

Негода у Польщі

У Польщі станом на зараз загинула одна людина. У селищі Дзержиславіце родину з 4-ма дітьми та собакою дивом витягли з машини.

Мер міста Глухолази на південному заході Польщі заявив, що річка вийшла з берегів і затоплює місто. Він закликав жителів евакуюватися на території, що розташовані вище. У місті Строни-Шльонські зруйнований міст і хвиля несеться далі. До регіону, охопленого смертоносною повінню негайно прибув і прем'єр Польщі Дональд Туск.

"Ситуація дійсно залишається дуже драматичною в багатьох районах. Найкритичніша ситуація в долині Клодзько, у повіті Клодзько, зокрема, в Стронє Слеське та Ладеку. Ми маємо першу підтверджену смерть від утоплення тут. евакуювано 1600 осіб", - каже Туск.

Україна запропонувала свою допомогу

Свою допомогу сусідам запропонувала і Україна. Київ готовий відправити близько сотні рятувальників та обладнання на поміч європейським державам. У своїх соцмережах польський прем'єр написав, що був розчулений такою пропозицією з українського боку.

Стихія за прогнозами синоптиків нашій країні не загрожує. Однак вплинула на рух потягів, що курсували до Польщі, Чехії та Австрії. Укрзалізниця попереджає про затримки, а деяким радить планувати пересадки та ночівлі по дорозі. 

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: ТСН НОВИНИ за 16 вересня 2024 | Новини України СЬОГОДНІ НАЖИВО

Джерело матеріала
loader
loader