Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії
Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії

Банкір і політик Вадим Мороховський, лідер фракції «Слуг народу» в Одеській міськраді, активно вкладається у будівництво елітного житла в Чорногорії. Торік у чорногорському місті Тіват розпочалося будівництво одного з найдорожчих житлових комплексів у країні –  Dreams by Dukley. Ціни на апартаменти в ньому стартують з 1 млн євро. Вартість інвестицій у проєкт перевищує, за оцінками ріелторів, 10 млн євро. Ініціатором будівництва та власником земельної ділянки є компанія Centurion Investment & Development, пов’язана з родиною Мороховських.

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 1

Ось такий вигляд будівля матиме після здачі в експлуатацію (очікувано у жовтні 2025 р.). Це буде фешенебельний комплекс на 43 апартаменти загальною площею майже 11 тис. кв м. Торік тут уже залили фундамент, а зараз завершують зведення першого поверху. Комплекс будується на території колишнього ремонтного заводу Arsenal поруч з тіватською яхт-мариною і ще одним елітним чорногорським резортом Porto Momtenegro.   

Власником 100% згаданої вище фірми Centurion Investment & Development у квітні 2023 року стала інша чорногорська фірма EM Investments. У пропорції 50 на 50 вона належить Лії Мороховській – дружині Вадима Мороховського і Драгану Прелевичу, авторитетному чорногорському адвокатові. 

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 2

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 3

Прелевич, зокрема, неодноразово вів справи чорногорського банку  Zapad Banka, яким сім’я Мороховських володіє спільно з власником мережі «Сільпо» Володимиром Костельманом. Але так само Прелевич давно співпрацює з Нілом (Наумом) Емільфарбом, власником  бренду Dukley, одним із найбільших готельєрів і приватних землевласників Чорногорії. Тепер Мороховський та Емільфарб –партнери з будівництва комплексу Dreams by Dukley. 

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 4

Наум Емільфарб емігрував із СРСР на Захід ще у 1979 р., заробив статки у США, чиїм громадянином є, і зараз володіє низкою готелів та апартаментів преміум-класу у Тіваті й Будві, а також гірськолижним  курортом Колашин (чорногорський аналог Буковеля). З одного боку Емільфарб фінансово підтримує російську опозиції в екзилі, зокрема є головним спонсором форуму російськомовної культури в Європі «СловоНово» і його ідеолога – галериста й публіциста  Марата Гельмана, котрий осів нині у Чорногорії, З іншого – девелоперська компанія Емільфарба Stratex веде в Чорногорії спільний бізнес з відданими путіністами Юрієм Кушнеровим та Леонідом Левітіним (див. розслідування “Важных историй”). Останній є братом радника Путіна Ігоря Левітіна.  

Команда Емільфарба уже активно продає житло в комплексі, що будується. А Zapad Banka надає кредити під його придбання. Купівлю також можна оплатити криптовалютою чи безпосередньо в Росії (див. оголошення). Окремі громадяни РФ та України уже стали першими власниками апартаментів у Dreams by Dukley. Серед цікавих постатей – Єгор Доровський, харіквський бізнесмен, колишній депутат міськради.   

А ще Лії Мороховській належить половина земельної ділянки загальною площею 756 кв м у престижному передмісті Тівата  – Донья Лаштва. Власниками іншої половини є колишній керівник чорногорської податкової служби Деян Маринович (через фірму Graal) і син колишнього віцепрем’єра Чорногорії Бранимира Гвозденовича – Марко Гвозденович (через фірму Iron investments and advisory). При цьому Маринович нині працює на Zapad Banka, де є членом наглядової ради. Його компанії Graal належить ще дві ділянки неподпалік. А власником ще однієї по сусідству є компанія Adriatic Capital advisory, яка зареєстрована у чорногорській столиці Подгориці за тією ж адресою, що й Zapad Banka. 

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 5Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 6

Принаймні на двох із цих ділянок уже побудовані 3-поверхові малоквартирні комплекси преміум-класу. З аналізу декларацій Вадима Мороховського випливає, що у 2022-2023 рр. Лія Мороховська отримала від цих продажів дохід у більш як 40 млн грн. Серед покупців нерухомості переважають місцеві громадяни. Але є й кілька українців. Наприклад, технічний директор АЗС-мережі БРСМ Анатолій Стрик. Апартаменти він придбав спільно з Анжелою Ларкіною, яка свого часу фігурувала у розслідуванні Bihus.info про фінансування партії Анатолія Шарія. 

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 7

Ще один розкішний готельно-житловий комплекс у статках Мороховських – це Dobrota Palazzi у селищі Доброта поблизу міста Котор. Його 10 років тому викупив племінник колишнього прем’єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича  Едін Коларович через фірму Serzman Incorporated (це окрема  довга історія). Якщо коротко, то у розбудову він вклав орієнтовно 20 млн євро, для чого залучив кредити Zapad Banka. А от поручителем за кредитами стала одна естонська фірма – Calyptra Invest,  єдиним власником якої є все та ж Лія Мороховська. При цьому Мороховській належить 38,02% акцій  Zapad Banka. А ще 19,35% акцій банку оформлено на Calyptra Invest. Коло замикається. І кредитор, і поручитель – пов’язані особи. Тож усе це дуже схоже на завуальовану купівлю нерухомості.

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 8

Cім’я Мороховських будує елітне житло в Чорногорії - Фото 9

Джерело матеріала
loader
loader