Лікарі виявили ефективний засіб від хвороби сухого ока
Лікарі виявили ефективний засіб від хвороби сухого ока

Лікарі виявили ефективний засіб від хвороби сухого ока

Клінічне випробування в Китаї, опубліковане The BMJ, показує, що сміх може бути таким же ефективним, як очні краплі, у полегшенні симптомів сухого ока. Дослідники припускають, що вправи на сміх можуть бути початковим засобом для полегшення симптомів хвороби сухого ока.

Хвороба сухого ока (DED) — це хронічний стан, який, за оцінками, вражає близько 360 мільйонів людей у ​​всьому світі. Загальні симптоми включають дискомфорт, почервоніння, подряпини або подразнення очей.

Докази свідчать про те, що сміхотерапія полегшує депресію, тривогу, стрес і хронічний біль, одночасно зміцнюючи імунну функцію, і визнана корисним додатковим і додатковим методом лікування різних хронічних захворювань, включаючи розлади психічного здоров’я, рак і діабет. Але чи має сміхотерапія сприятливий вплив на хворобу сухого ока, досі невідомо.

Дизайн і методи дослідження

Щоб дослідити це далі, дослідники з Китаю та Великобританії вирішили оцінити ефективність і безпеку вправ на сміх у пацієнтів із симптомами захворювання сухого ока.

Їх висновки ґрунтуються на 283 учасниках віком 18-45 років (середній вік 29 років; 74% жінки), які були оцінені на наявність хвороби сухого ока за допомогою індексу захворювання поверхні ока (OSDI) і випадковим чином розподілені для виконання вправ на сміх або 0,1% гіалуронової кислоти натрію. кислотні очні краплі чотири рази на день протягом восьми тижнів.

Учасники з існуючими захворюваннями очей, травмами, інфекціями або алергією, а також ті, хто нещодавно використовував контактні лінзи або будь-яке лікування сухого ока, були виключені.

Деталі лікування

Групу вправ на сміх переглянули навчальне відео, і їх попросили озвучити та повторити фрази «Хі-хі-хі, ха-ха-ха, сир, сир, сир, щока, щока, ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха» 30 разів за п’ятихвилинний сеанс за допомогою мобільний додаток для розпізнавання обличчя для стандартизації вправ і покращення рухів обличчя.

Група очних крапель (контроль) застосовувала очні краплі з гіалуроновою кислотою 0,1% натрію в обидва ока чотири рази на день протягом восьми тижнів, відстежуючи частоту їх використання через той самий додаток. Обидва лікування були припинені через вісім тижнів, і будь-яка зміна балів дискомфорту на поверхні очей вимірювалася на 10-му та 12-му тижнях.

Середній показник OSDI через вісім тижнів був на 10,5 балів нижчим (що вказує на менший дискомфорт) у групі вправ зі сміхом і на 8,83 нижче в контрольній групі, із середньою різницею в −1,45 балів, що свідчить про те, що вправи на сміх були не менш ефективними, ніж очні краплі.

Вправи зі сміхом також продемонстрували значне покращення неінвазивного часу розриву сліз (час, необхідний для появи першої сухої плями на рогівці після моргання), функції мейбомієвих залоз (сальних залоз, які допомагають запобігти швидкому випаровуванню сліз) і оцінки психічного здоров’я. Жодних побічних явищ не було відзначено в жодній групі дослідження.

Обмеження дослідження та висновок

Автори визнають деякі обмеження, які могли вплинути на результати, але кажуть, що отримані дані свідчать про те, що вправи на сміх не поступаються 0,1% гіалуронової кислоти натрію в покращенні симптомів хвороби сухого ока та клінічних ознак.

«Як безпечне, екологічно чисте та недороге втручання, вправи на сміх можуть слугувати першим рядом домашніх методів лікування для людей із симптоматичною хворобою сухого ока та обмеженим фарбуванням рогівки», — додають вони.

Джерело матеріала
loader
loader