Сплячий агент, або Чим Україні загрожує новий замах на Трампа
Сплячий агент, або Чим Україні загрожує новий замах на Трампа

Сплячий агент, або Чим Україні загрожує новий замах на Трампа

Тему цього замаху підніматиме на щити російська пропаганда, звинувачуючи Київ у пособництві терористам.

15 вересня у Флориді поблизу поля для гольфу, де кандидат у президенти США Дональд Трамп грав у гольф, сталася стрілянина. Влада США підозрює в нападі на кандидата в президенти Раяна Веслі Раута, який підтримував Україну і висловлював ненависть до країни-агресора Росії з 2022 року.

Не думаю, що новий замах кардинально вплине на шанси Трампа на перемогу на виборах. На відміну від першого замаху в протистоянні Байдена і Трампа.

Інша справа, що для України це дуже погано. По-перше, це ще раз підкреслює екзистенційний характер нинішніх виборів у Сполучених Штатах Америки, коли перемогу того чи іншого кандидата люди, які голосували за його опонента, бачать не інакше, як кінець світу. Так само, як республіканці вважають, що демократи почнуть детрампізацію США і ведуть Америку до краху. Усе це, природно, підвищує градус протистояння, коли може вийти так, що за підсумком виборів до України й діла не буде.

По-друге, напередодні візиту Зеленського до Сполучених Штатів Америки дуже важливим є те, як далі розвиватимуться події. Взяти хоча б питання про 6 мільярдів доларів, що "застрягли", - від голосування Конгресу буде залежати, чи отримає Україна ці гроші наступного року. Поки що питання подальшого фінансування в тумані, адже навіть Камала Гарріс у своїх виступах неконкретна в цьому питанні.

А з огляду на дуже непросту історію відносин Зеленського з Трампом (нагадаю, президент хотів із ним зустрітися і представити йому свій план 4+1), осад у республіканців від цього залишиться. Тим більше, що підозрюваний, Раян Раут, відомий як дуже радикальний прихильник підтримки України, хоча 2016 року він нібито голосував за Трампа.

Зрозуміло й те, що тепер тему цього замаху підніматиме на щити російська пропаганда, звинувачуючи Київ у пособництві терористам. З інформаційного погляду це, безумовно, удар, і добре, що Зеленський постарався відмежуватися, засудивши можливу спробу замаху.

З урахуванням того, що Росія подає дані про інцидент як доконаний факт замаху, то можна вигадати схему про сплячого агента, який у потрібний момент зробить щось, що дуже болісно вдарить по Україні. Але припускати таке - це занурюватися в махрову конспірологію. Однак факт залишається фактом, і республіканці це відіграватимуть, тоді як демократи намагатимуться нівелювати.

Чесно кажучи, такої спроби замаху більше варто було очікувати від прихильників Трампа, серед яких багато людей правих поглядів, що проводять вікенди на стрільбищах і бачать у команді Байдена (а тепер, можливо, і Гарріс) людей, які знищують Америку. Але сталося навпаки.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреда

Хто такий Андрій Золотарьов

Андрій Володимирович Золотарьов (нар. 15 травня 1965, Дніпропетровськ) - український політолог, керівник Центру "Третій сектор". Політконсультант Олександра Рябченка (1994), Володимира Литвина (1994), Юлії Тимошенко (1996-97), повідомляє Вікіпедія.

Джерело матеріала
loader
loader