Цьогоріч за порушення мовного закону в інтернеті винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів
Цьогоріч за порушення мовного закону в інтернеті винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів

Цьогоріч за порушення мовного закону в інтернеті винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в цьому році виніс вже 49 попереджень та наклав 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті.

Про це повідомляє пресслужба Секретаріату уповноваженого, передає Укрінформ.

"Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в інтернеті. Зокрема, з початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини шостої статті 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у 2024 році за скаргами громадян було розпочато 161 захід державного контролю стосовно суб’єктів господарювання, які вдалось встановити. Більшість інтернет-ресурсів на момент проведення заходів державного контролю усунули порушення мовного закону.

За словами уповноваженого, станом на 10 вересня 2024 року вже винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті.

Також Кремінь зауважив, що достатньо великою залишається частка інтернет-ресурсів, які в порушення норм законів “Про захист прав споживачів”, “Про електронну комерцію” та Податкового кодексу не оприлюднюють на сайті свої реєстраційні відомості (найменування та місцезнаходження, код ЄДРПОУ), що ускладнює притягнення порушників до відповідальності.

“Щодо тих інтернет-представництв, відносно яких не вдалося встановити суб’єкт господарювання, я постійно звертаюсь до Національної поліції України та Державної податкової служби України для встановлення порушників та притягнення їх до відповідальності. І тільки штрафом за порушення мовного законодавства вони вже не обійдуться", - додав уповноважений.

Як повідомляв Укрінформ, з 16 липня 2022 року всі ресурси, що використовуються як інтернет-представництва суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, у тому числі інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати версію українською мовою.

Теги за темою
Інтернет
Джерело матеріала
loader
loader