Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття
Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття

Але насправді вона найкраще відображає реальність, яка існує в Україні. Свіжий приклад: автомобільні номери прикриття можна «отримати» завдяки зв'язкам, незважаючи на те, що за законом вони видаються виключно першим особам держави або тим, хто виконує оперативне завдання. Одним із таких псевдооперативників виявився син відомого у минулому донецького бізнесмена Денис Шумаков.

Юрій Шумаков за часів президентства Віктора Януковича володів вугільними та енергетичними підприємствами на Донбасі. Він став відомий завдяки тому, що його фірма «Лама» купила Багерівський аеродром у Криму, побудований для польотів космічних кораблів. Також, згідно з реєстрами, він є сусідом Януковича з дачі в Ялті.

Кримський будинок залишається у власності родини Шумакових і зараз, незважаючи на окупацію півострова Росією. Маєток у смт Схід, місто Ялта, площею 441 квадратний метр на земельній ділянці 8615 квадратів з 2013 року записано на Дениса Шумакова. Це якраз його нещодавно на автомобілях із номерами прикриття змогли зафіксувати журналісти. Щоправда, не в Криму і не на окупованих територіях Донбасу, а у самому центрі Києва.

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 1

Окрім кримської дачі, Денис Шумак має ще кілька цікавих об'єктів нерухомості. Зокрема, дві земельні ділянки у Козині, Конча-Заспі, поблизу річки Козинка. На цих землях зараз розташована база відпочинку «Сонечко». Шумаков придбав їх у 2016 році, вже після втечі «патрона» його батька Віктора Януковича до країни-агресора.

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 2

Цінність цих земельних ділянок, крім мальовничої природи, полягає у сусідстві. За 650 метрів від володінь Шумакова розташований маєток колишнього президента України Петра Порошенка, який на Google-карті дотепно позначений як «Петроленд».

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 3

У серпні 2022 року, на шостому місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Денис Шумаков придбав дві квартири у житловому комплексі «Новопечерські липки». Загальна площа житла складає майже 200 кв.

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 4

За даними реєстрів, Денис Шумаков зареєстрований у квартирі свого батька у самому центрі Києва на вулиці Михайлівській. Ця чотирикімнатна квартира в історичному будинку, площею 229 квадратних метрів, була придбана Юрієм Шумаковим у 2018 році.

У тому ж році його син Денис придбав квартиру на Печерську, неподалік пафосного спортивного клубу Tsarsky. Цікаво, що і батько, і син в один день у травні 2023 року вирішили продати свої квартири на Михайлівській та Старонаводницькій. Покупцями зазначені ТОВ "Білайт груп" та ТОВ "Олеум газ". Засновницею обох компаній є Ольга Спектор. Ця жінка є бізнес-партнером родини Шумакова.

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 5

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 6

Керівником “Білайт груп” у 2019 році був Денис Пахомов. Він же керував ТОВ "Касан-Україна", засновником якого на березень 2024 року був Григорій Юрійович Шумаков.

"Білайт груп" займається постачанням нафтопродуктів, зокрема дизельного палива. Наприкінці 2022 року фірма брала участь у тендері на постачання дизпалива для комунального підприємства «Київпастранс» на суму 344 мільйони гривень.

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 7

Але найбільш цікавою є фірма, з якою мають зв'язки бізнес-партнери родини Шумакових, – ТОВ «Фалінейт». Денис Пахомов був її керівником з лютого 2020 по лютий 2022-го. Ольга Спектор відзначена фундаторкою цієї компанії станом на січень 2022 року. До 2022 року компанія мала назву ТОВ «Кім-трейдинг».

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 8

“Касан-Україна” та “Кім-трейдинг” фігурують в одному кримінальному провадженні, слідство за яким велося у 2018-2019 роках. Зокрема, правоохоронці підозрювали обидві фірми у нелегальному виробництві та реалізації нафтопродуктів. Продаж пального, за версією слідства, займалася компанія «ТЕК».

Серед вищезазначених Ольги Спектор та Дениса Пахомова засновницею ТОВ «ТЕКУ» у 2018 році була Юлія Герсак. Це дружина колишнього начальника Миколаївської СБУ Віталія Герсака.

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 9

Нещодавно прізвище Герсака знову з'явилося в стрічках новин через скупку елітної нерухомості під час війни. Колишній СБУшник останнім часом почав вести активну піар-кампанію як громадський діяч та керівник ГО «Вільні та вірні». Зокрема, він організував міжнародну конференцію із залученням американських інвесторів під ветеранські програми.

За версією правоохоронців, фірми сімей Шумакових та Герсаків спільно організували злочинне угруповання та наживалися на продажу нелегального дизельного палива.

Віталія Герсака пов'язують із кримінальним авторитетом «Апті Ісландірєвим», який знаходиться у списку «злодіїв у законі» Ради національної безпеки та оборони. А у квартирі ще одного одеського бандита, уродженця Грозненського району Чечено-Інгуської АРСР Халіда Мусаєва, Герсак навіть проживав певний час.

Денис Шумаков також має певні інтереси в Одесі. Він відзначений засновником ТОВ "Паго Рай Одеса". Ця назва збігається з відомим у минулому розважальним закладом "Рай" ("Паго"), розташованим в елітному одеському районі "Аркадія". У 2019 році стало відомо, що на місці клубу збираються збудувати восьмиповерховий готель з апартаментами.

Донецький бізнесмен Денис Шумаков розтинає Києвом з величезним кортежем на номерах прикриття - Фото 10

Зважаючи на все, родині Шумакових, незважаючи на те, що її основний бізнес залишився на окупованих територіях, вдалося заручитися правильними знайомствами у новій владі. Сусідство з Порошенком та спільні інтереси з колишнім СБУшником Герсаком напевно створюють для Шумакових привілеї. Звідси і номерні знаки прикриття, і «похована» кримінальна справа про нелегальне паливо, і можливість відверто брехати про те, що кортеж із проблисковими маячками – це просто власність якихось друзів.

Джерело матеріала
loader
loader