Як втрата 4,5 кг може покращити ваш сон, здоров’я та мотивацію
Як втрата 4,5 кг може покращити ваш сон, здоров’я та мотивацію

Як втрата 4,5 кг може покращити ваш сон, здоров’я та мотивацію

Можливо, втрата 4,5 кг здається незначною, але це велике досягнення, незалежно від того, з якої ваги ви починаєте. Переваги втрати зайвих кілограмів є універсальними для всіх.

Втрата 4,5 кг може змінити людину з точки зору медичних показників. За словами eatthis.com, йдеться про поліпшення сну, загального самопочуття, роботи організму та емоційного стану.

"Схуднення на 4,5 кг має деякий особливий вплив на мотивацію, чого я не спостерігаю в інших випадках. Це сприяє збільшенню мотивації, і люди починають прогресувати ще швидше", – каже дієтолог Ліза Елліс.

Поліпшення якості сну

Втрачаючи 4,5 кг, ви почнете спати краще, адже рівень кортизолу знижується. Це гормон стресу, зниження якого допомагає контролювати бажання їсти солодку і жирну їжу.

"Після схуднення люди краще сплять, і симптоми апное уві сні можуть полегшитися. Надмірна вага може підвищити ризик апное сну – стан, за якого дихальні шляхи блокуються під час сну. Втрата 5-10% маси тіла значно покращує симптоми цього захворювання", – зазначає дієтолог Фіорелла ДіКарло.

Зниження рівня цукру в крові

Цукровий діабет 2 типу – серйозне захворювання, яке підвищує ризик інсультів, серцевих нападів, високого артеріального тиску, хвороби нирок і сліпоти. Проте цього можна запобігти або навіть скасувати шляхом схуднення. Втративши 5-10% маси тіла, можна зменшити ризик розвитку діабету на 58%, згідно з даними Центру зниження ваги при Johns Hopkins Medicine. Ліза Елліс зазначає, що після схуднення на 4,5 кг у її пацієнтів значно покращується рівень цукру в крові.

Зменшення жиру на животі

Зниження рівня цукру в крові також сприяє зменшенню жиру на животі. Високий рівень цукру та діабет часто супроводжуються накопиченням жиру в області живота.

"Коли людина перебуває у стані постійного стресу і має високий рівень цукру в крові, її тіло схильне накопичувати жир у животі", – пояснює доктор Сьюзан Блум.

Поліпшення травлення

Зменшення ваги на 4,5 кг може мати позитивний вплив на травну систему. Якщо раніше у вас були проблеми зі стулом, вони можуть полегшитися. Збільшення вживання клітковини з фруктів і овочів сприяє регулярному травленню. "Це чудовий бонус для тих, хто раніше не споживав достатньо клітковини", – додає Елліс.

Підвищення мотивації

Схуднення – це складний процес, але втрата перших 4,5 кг може стати потужним поштовхом до подальшого успіху. Зниження маси тіла позитивно впливає на загальне самопочуття і підвищує бажання продовжувати займатися фізичними вправами.

"Втрата ваги робить тренування простішими і приємнішими", – зауважує Елліс.

Підвищення енергії

Втрата 4,5 кг позитивно впливає на рівень енергії. Покращення харчових звичок, зменшення споживання цукру, алкоголю та важкої їжі допомагає відчути прилив сил. "Менше цукру – це кращий сон і більше енергії. Люди відчувають загальне поліпшення самопочуття і стають щасливішими", – каже Блум.

Покращення здоров'я серця

Схуднення зменшує навантаження на серце. "Втрата 4,5 кг може допомогти контролювати або запобігти підвищенню артеріального тиску у багатьох людей з надмірною вагою", – повідомляє Американська асоціація серця. Особливо важливою втрата ваги є для жінок у постменопаузі, адже це допомагає запобігти серцевим захворюванням.

Зменшення розміру одягу

Втрата 4,5 кг може призвести до того, що ваш одяг може зменшитися на розмір. "Після схуднення на 4,5 кг ваші джинси стануть значно вільнішими. Це значне досягнення, яке часто мотивує людей продовжувати шлях до схуднення", – зазначає Блум.

Здоровий рівень холестерину

Холестерин – важлива частина вашого здоров'я. Люди, які не мають генетичної схильності до високого рівня холестерину, можуть контролювати його за допомогою дієти. Зменшення споживання жиру з м'яса та молочних продуктів позитивно впливає на рівень холестерину.

Ви підвищите свою самооцінку

Можна любити своє тіло незалежно від його розміру, але досягнення поставлених цілей приносить особливе задоволення. Ви починаєте краще ставитися до себе, оскільки піклуєтеся про свій організм і робите все можливе, щоб почуватись якнайкраще.

"Якщо схуднення було свідомим, зі змінами в харчуванні, особливо за рахунок зменшення продуктів, які викликають запалення, це сприяє підвищенню енергії, поліпшенню настрою та самооцінки", – зазначає експерта Марселла Пік.

Ваша інтимна сфера покращиться

Втрата ваги позитивно впливає на кровообіг, що сприяє поліпшенню функціонування важливих ділянок тіла. Дослідження журналу Translational Andrology and Urology 2016 року свідчить, що додаткові 4,5 кілограма можуть підвищити ризик еректильної дисфункції. Підвищений індекс маси тіла (ІМТ) провокує хронічні запальні процеси, що негативно позначаються на чоловічій потенції.

Крім того, споживання великої кількості цукру, рафінованих вуглеводів і алкоголю сприяє накопиченню жиру, підвищуючи рівень естрогену, що також шкодить організму. Хоча впевненість у своїй привабливості можлива в будь-якому тілі, схуднення може посилити це відчуття.

Підніматися сходами стане легше

Втрата 4,5 кілограмів відчутно полегшить підйом по сходах. Елліс розповідає, що її пацієнти часто дивуються, наскільки легше їм рухатися після втрати кількох кілограмів.

Зменшиться біль від артриту

Лікарі часто рекомендують пацієнтам, які мають проблеми із суглобами, схуднути. Надлишковий жир виробляє запальні речовини, які можуть погіршувати симптоми артриту, викликаючи біль і скутість. Зменшення ваги та зміна харчування допомагають знизити цей процес. Зменшення запалення сприяє покращенню роботи суглобів і рухливості.

Ви продовжите своє життя

Одним із вагомих стимулів для схуднення є продовження життя. Дослідження Оксфордського університету показують, що навіть помірне ожиріння скорочує тривалість життя на кілька років.

Покращите фертильність

Якщо ваша мета – народити дитину, то втрата кількох кілограмів може значно підвищити ваші шанси на зачаття. Дослідження показують, що зниження маси тіла на 5% суттєво впливає на здатність до зачаття. Це стосується не лише жінок, але й чоловіків, для яких втрата ваги теж може покращити фертильність.

Раніше OBOZ.UA опублікував перевірені методи боротьби із зайвою вагою.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader