На Вінниччині очікують вдвічі менший урожай яблук, ніж торік
На Вінниччині очікують вдвічі менший урожай яблук, ніж торік

На Вінниччині очікують вдвічі менший урожай яблук, ніж торік

На Вінниччині очікують вдвічі менший урожай яблук, ніж торік. Серед основних причин зниження врожайності — холодна весна та посушливе літо. Про це Суспільному розповів голова Асоціації “Вінницясадвинпром” Сергій Бойчук, пише agronews.ua.

“Найбільше постраждали південні райони. Це весняні заморозки. Це прохолодна весна. Спочатку, коли цвіли сади, бджола не йшла на запилення садів. Тому недоотримуємо того, що очікуємо. На півночі Вінницької області кращий урожай, бо менші виклики. На заході — гірше: там були заморозки — 6-7 градусів під час цвітіння. Південь теж постраждав. Особливо від посухи”, — сказав Сергій Бойчук.

В агросадовому комплексі, що в селі Василівка Тиврівської громади, під яблунями 440 га. Збирати урожай почали наприкінці серпня, розповів агроном Леонід Семенюк. Стартували з осінньої групи, зараз збирають пізні сорти.

“Це сад 2012 року. Почали збирати “Голден”. На цьому кварталі дозрівання на 2-3 тижні раніше пішло. У цьому році проблеми: приморозки, літня засуха, раз, вдруге. Дуже пекло для нашої зони. На 50-60% зменшили урожай. 24 травня в нас тут пройшов град, дуже пошкодив яблука. На 60 га градобій 80% пошкодив яблука”, — сказав Леонід Семенюк.

Сортують яблука одразу ж усадках. Бригадирка Ольга Тута розповіла, що це її сьомий сезон.

6

“Сортове яблуко ми рвемо в стовбушку, а побите градом ми відкидаємо у відра: 10-20 йде несортового. Більше сортового чим несортового”, — розповіла Ольга.

За її словами, у день одна бригада нариває до 10 тонн яблук. Їх одразу ж везуть у сховище. Тракторист Анатолій Мельник сказав, що в день робить до восьми ходок.

“Залежно від яблук буває 7-8 ходок. Задні контейнери — підбір. Решта — хороше яблуко. Возимо на холодильник, і так все по-новому. 350 кг в контейнері, то всього 1,5 тонни. Все здаємо на холодильник”, — розповів Анатолій Мельник.

5

“Ми збираємо 10 тонн вдень. А одна людина — до тонни. Залежно від яблук. Робочий день із 8 до 17. Нам робота дуже подобається. Вже працюємо сьомий рік. Приїжджаємо з Шаргородського району, село Михайлівка”, — сказала Ольга Тута.

За словами агронома Леоніда Семенюка, зібрати яблука, мають до 10 жовтня. Щоправда, рук не вистачає.

“Немає робочої сили. Немає людей. Зараз у нас збирачів 220. Ці, що рвуть, трактори, тарний. На зборі урожаю десь 300 людей залучено. Якби було ще стільки ж. То б ми його могли вчасно зірвати й поставити на зберігання. Фізіологічна стиглість яблук настає незалежно від людей. На таку кількість га потрібно вдвічі більше людей. Їх залучаємо з Вінницької області, возимо і за 80, і за 100 км”, — розповів Леонід Семенюк.

Заступник гендиректора агропідприємства Анатолій Благун показав Суспільному сховища для зберігання яблук. Уже зібрали три тисячі тонн. Це, за його словами, половина нового урожаю. Торік було вдвічі більше.

“Це перший сорт. Немає паршивих, механічного пошкодження. Це рахується — яблуко вищого сорту”, — сказав Анатолій Благун.

Сховище розраховане на 17,8 тисячі тонн яблук. Має 77 камер. За правильних умов яблука тут можна зберігати цілий рік. Втім, новий урожай довго тримати не будуть.

“Все залежить від ринку. Наприклад, цей рік, ми бачимо, що темпи реалізації будуть більш інтенсивні, бо в Україні яблука немає. Яблук неурожай по Україні. Звичайно ціна вища, ніж попередні роки. Але зберігати до весни ризиковано. Бо імпорт може понизити”, — сказав Анатолій Благун.

Нині відпускна ціна сортового яблука з підприємства для торгових мереж коливається у межах 25-28 гривень за кілограм, сказав чоловік. Торік вона була втричі меншою.



Перегляди: 0
Джерело матеріала
loader
loader