Начальника ДМС Києва та друга олігарха Фукса підозрюють у хабарництві при видачі українських документів росіянам: розслідування
Начальника ДМС Києва та друга олігарха Фукса підозрюють у хабарництві при видачі українських документів росіянам: розслідування

Начальника ДМС Києва та друга олігарха Фукса підозрюють у хабарництві при видачі українських документів росіянам: розслідування

Начальник Центрального міжрегіонального управління Державної міграційної служби у Києві та Київській області В’ячеслав Гузь ймовірно, робить паспорти представникам російського криміналітету і заробляє на цьому надприбутки. Столичний посадовець проживає в елітних житлових комплексах, роз’їжджає на іномарках загальною вартістю у мільйони доларів і, ймовірно, дружить з російсько-українським олігархом Павлом Фуксом, внесеним в санкційні списки РНБО.

Про це йдеться у розслідування проєкту BlackBox. Розслідувачі пишуть, що 2022 року СБУ затримала на отриманні хабаря заступника Гузя Дмитра Лемеша. За даними слідства, він  отримував гроші від росіян та громадян країн Близького Сходу та Центральної Азії за їхню легалізацію в Україні, і, як припускає ЗМІ, робив це не без відома свого начальника.

Схема легалізації росіян в Україні

Як пишуть журналісти, схема легалізації росіян в Україні може виглядати так: ДМС відмовляє в отриманні українського паспорту, після чого заявники подають позови до суду проти ДМС, який, зі свого боку, визнає дії міграційників протиправними і зобов’язує видати паспорт. Тоді ДМС не поспішає з подачею апеляцій, в результаті чого надає росіянам українське громадянство, нібито знімаючи з себе відповідальність, бо суд зобов’язав.

За даними журналістів, за такою схемою український паспорт на ім’я Коваленко Андріана Михайловича нібито отримав російський кримінальний авторитет на прізвисько "Полузверь" Андріан Родін. Також, як стверджується, з ДМС судиться ще один член цього угрупування — Асоян Нодарі.

"У єдному реєстрі судових рішень є цілий перелік позовів проти столичного ДМС В’ячеслава Гузя, в яких всі заявники стверджують, що хотіли би здати російський паспорт, але не можуть це зробити через те, що російське посольство в Україні не працює, а поїхати в росію вони не можуть. Через це формально суди виносять рішення, якими зобов’язують В’ячеслава Гузя видати росіянам документи", – сказано у матеріалі.

За даними ЗМІ, український паспорт нібито видали Саліху Гасанову, члену кримінального угрупування Діда Хасана, що внесений до санкційного списку РНБО. Тепер його українське ім’я за новими документами — Артемов Олександр Мусолімович, і ця людина вже не має проблем з РНБО. Окрім того, українські документи від київської ДМС отримала і Євсєєва Анна Володимирівна, внесена до бази "Миротворець" кримчанка, що співпрацювала з окупантами. 

Елітна нерухомість і дорогі авто

Проєкт BlackBox стверджує, що В’ячеслав Гузь проживає у Києві в елітних ЖК і їздить на дорогих авто, хоча його офіційна зарплата з 2018 року по сьогодні варіюється від 38 тисяч до 61 тисячі грн на місяць.

ЗМІ з'ясувало, що оточення  Гузя за час його перебування на посаді начальника ЦМУ ДМС в Києві та Київській області обзавелось 5 дорогими автівками та трьома квартирами в елітних ЖК Києва – цим всім в результаті користується сам Гузь.

Зокрема, як стверджуэться, чиновник арендує у столиці квартиру у нібито своєї племінниці Пахомової Тетяни Вікторівни в елітному ЖК "Jack House" на бульварі Лесі Українки, 7В.

Начальника ДМС Києва та друга олігарха Фукса підозрюють у хабарництві при видачі українських документів росіянам: розслідування

Як йдеться у матеріалі, на момент купівлі квартири Тетяна вже проживала у США, а її представником виступав Володимир Старіков. У додатку GetContact його номер телефону, як пишуть журналісти, асоційований з рядом підписів, що вказують на прямий зв’язок з Гузем. А саме: "Владимир водитель Гузя", "Вова охрана Хар Миграционка", "Вова водитель Славы и Инны". Розслідувачі пирпускають, що Старіков є водієм Гузя та, ймовірно, якійсь час був оформлений охоронцем в харківському управлінні ДМС.

"Дуже схоже на те, що В’ячеслав Гузь і є реальним власником цієї квартири, а його племінниця тут – лише для відводу очей", – йдеться у статті.

Також у проєкті пишуть, що у 2018 році Гузь орендував квартиру у майже 133 кв м у ЖК "Ізумрудний" на вулиці Генерала Шаповала у Ключко Юлії Сергіївни, співвласниці інтернет-магазину одягу JUL & JUL. За документами цю квартиру, вартістю до $300 тисяч, вона придбала в жовтні 2018 року, тобто Гузь став її першим орендарем. 

У Ключко Гузь нібито орендував і авто Audi A8 2012 року випуску вартістю біля $55 тисяч. Придбала його дівчина у жовтні 2019 року і одразу віддала в оренду Гузю, адже в його декларації вона з’явилась саме в 2019 році, з'ясували журналісти.

До цього, за даними BlackBox OSINT, посадовець їздив на Mercedes-Benz GLE 250 2017 року випуску, якою управляв його водій Старіков. Авто було куплене у салоні у 2017 році за $80 тисяч та оформлене на 58-річну Грітчіну Тетяну Іванівну, що на той момент була зареєстрована як ФОП, що займалось прибиранням будинків.

Тетяна Грітчіна є матір’ю Грітчіної Вікторії Юріївни, що з 2015 року працює заступником начальника відділу Управління з питань громадянства, паспортизації, реєстрації та еміграції ГУ ДМС України в Харківській області. Тобто була підлеглою Гузя, пише проєкт.

Сама Грітчіна, як стверджується, з зарплатою у 7600 грн на місяць на той момент користувалась авто LEXUS NX300H вартістю біля $50 тисяч доларів, що аналогічно було зареєстровано на її матір.

Начальника ДМС Києва та друга олігарха Фукса підозрюють у хабарництві при видачі українських документів росіянам: розслідування

У 2020 році Гузь орендував ще одне авто Audi A8 2012 року випуску у Токаренка Віктора Вікторовича. У 2023 році він змінив її на Subaru Outback 2008 року випуску, і орендодавцем виступив знову Токаренко.

У декларацію за 2022 рік Гузь вніс авто Toyota Land Cruiser 200 2008 року випуску і вказав, що безоплатно нею користується. Авто належить громадській організації "Захисник 2022", пишуть розлідувачі, зазначаючи, що головою цієї ГО з дня її заснування 6 вересня 2022 року до лютого 2024 року був сам В’ячеслав Гузь. Цей автомобиль, за даними журналістів, був ввезений в Україну по спрощеній формі без розмитнення, ймовірно, як гуманітарна допомога для військових цілей, та зареєстрована 13 вересня 2022 року.

Начальника ДМС Києва та друга олігарха Фукса підозрюють у хабарництві при видачі українських документів росіянам: розслідування
Начальника ДМС Києва та друга олігарха Фукса підозрюють у хабарництві при видачі українських документів росіянам: розслідування

Дружба з олігархом Павлом Фуксом

Як йдеться у матеріалі, 24 жовтня 2022 року В'ячеслав Гузь разом з цивільною дружиною полетіли у Великобританію, звідки повернулись 6 листопада. За даними BlackBox OSINT, в Лондоні вони відвідували святкування дня народження Павла Фукса. В’ячеслав та Інна, як стверджується були гостями дня народження підсанкційного Фукса ще до повномасштабного вторгнення – у жовтні 2021 року, коли Фукс з розмахом святкував його в селищі Козин, куди з Москви прилітали російські виконавці.

"Невідомо, коли та при яких обставинах вони стали друзями, але не виключено, що також на темі легалізації Фукса в нашій країні. Фукс переїхав в Україну в 2014 році, коли Гузь очолював харківське управління ДМС. Враховуючи те, що уродженець Харкова Павло Фукс був близьким другом покійного мера Харкова Генадія Кернеса, не виключено, що зв’язок міг бути налагоджений саме через нього", – пишуть журналісти.

Проєкт зазначає, що західні ЗМІ з посиланням на свої джерела в американській розвідці повідомляли про те, що Фукс перед початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну організовував диверсію у Харкові: за даними видання видання Rolling Stone, через посередників він нібито платив мешканцям Харкова від від $500 до $1500 за малювання на будинках нацистських графіті, що мало б створити для рф перед її вторгненням "правильне" інформаційне тло про "нацифікованість" України. Начебто, у Фукса не було вибору, аби не погодитись на цю пропозицію ФСБ, яка поставила перед олігархом умову — або співпрацюєш, або втратиш всі свої активи в регіоні після захоплення України.

Про діяльність Павла Фукса в інтересах Кремля повідомлялось і раніше, коли його звинувачували в схемах виведення з України грошей оточенням Віктора Януковича. Більше того, за даними журналістів програми "Схеми", Фукс досі має бізнес-інтереси у Росії.

"В контексті легалізації громадян РФ та російських кримінальних авторитетів в Україні київською міграційною службою чи може зв’язок Гузя з Фуксом бути не лише дружнім, але й "професійним"? Чи може бути В’ячеслав Гузь одним з елементів співпраці Фукса з російськими спецслужбами, в якій він допомагає легалізовувати в Україні агентів Кремля? Хотілось би, аби на ці питання відповіла Служба безпеки України", – зазначили розслідувачі.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело матеріала
loader