Від 2 до 10 години темряви: українцям назвали два варіанти застосування графіків
Від 2 до 10 години темряви: українцям назвали два варіанти застосування графіків

Від 2 до 10 години темряви: українцям назвали два варіанти застосування графіків

Найгострішим питанням для українців цієї зими залишається: чи вистачить електроенергії для всіх? Відповідь на це залежатиме від погоди. Як пояснив в інтерв’ю "24 каналу" Сергій Нагорняк, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності, тепла зима може допомогти уникнути масштабних відключень світла.

Якщо температура триматиметься в межах від 0 до +5 градусів, українці зможуть пережити зиму або зовсім без відключень, або з мінімальними обмеженнями тривалістю від 2 до 4 годин. Причому такі відключення можуть бути застосовані лише у будні дні.

Відключення світла. Фото: скрін youtube
Відключення світла. Фото: скрін youtube

Однак ситуація різко зміниться, якщо почнуться морози. Якщо стовпчики термометрів опустяться до -5…-10 градусів, а холод триватиме кілька днів, тривалість відключень зросте до 8-10 годин на добу. Такі відключення будуть короткочасними, але суттєво вплинуть на життя людей, особливо під час пікових морозів.

Україна вже втратила близько 9 гігаватів потужностей електрогенерації через війну, однак до зими планується відновити до 4 гігаватів. Також країна розраховує на імпорт електроенергії, але цього може бути недостатньо під час сильних холодів.

У найгіршому сценарії, якщо РФ продовжить цілеспрямовані удари по критичній інфраструктурі, включаючи підстанції "Укренерго", ситуація може стати ще більш критичною. Навіть якщо електроенергії вистачатиме, її просто не зможуть доставити споживачам через пошкоджені лінії передачі.

Цьогорічні відключення можуть повторити проблеми, що виникли наприкінці літа, коли ремонтні роботи на підстанціях обмежили постачання світла, попри наявність генерації.

Раніше ми розповідали, що вартість опалення збільшиться на 10%, але не для всіх

Також, українцям допоможуть підготуватись до складної зими

Джерело матеріала
loader