У Харкові відновлює роботу друкарня «Фактор-Друк»
У Харкові відновлює роботу друкарня «Фактор-Друк»

У Харкові відновлює роботу друкарня «Фактор-Друк»

Зараз там масово друкують підручники до нового навчального року та набирають на роботу нових співробітників

У Харкові відновлює роботу друкарня «Фактор-Друк», яку 23 травня під час ракетної атаки на Харків зруйнував російський обстріл. Про це йдеться в сюжеті Радіо Свобода.

За даними виданням, зараз там масово друкують підручники до нового навчального року та набирають на роботу нових співробітників.

Після ракетного удару вже розібрали завали, частково відремонтували приміщення, запустили нове обладнання.

«Основне влучання було в палітурний цех, який був знищений. Проте зараз вже проведено демонтажні й монтажні роботи. Вже відновлено дах, стелю, стіни.

Нових співробітників допомагали вчити колеги з інших друкарень. Вони взяли наших учнів, вони їх вивчили, постажували, а потім повернули нам», — розповіла генеральна директорка друкарні «Фактор-Друк» Тетяна Гринюк.

У сюжеті йдеться, що працювати як раніше, виробництвом повного циклу від проєкту до обкладинки, друкарня ще не може. Тому надруковані книжки передають іншим друкарням, щоб на них зробили обкладинки та передали до магазинів та шкіл.

«Зараз основне, що ми можемо, — це друкувати. Ми друкували "Історію України", "Всесвітню історію", "Фізику", "Мистецтво", взагалі багато підручників. До цього був 7 клас, а зараз ми друкуємо 1–2 клас», — зазначила Тетяна Гринюк.

Наразі друкарня нарахувала збитків вже на понад 10 мільйонів євро, але очікують, що збитків буде ще більше.

Знищене обладнання друкарні не викидають, хочуть зробити меморіал пам'яті загиблих співробітників.

Пізніше Харківська обласна прокуратура повідомила, що на підприємстві загинуло семеро людей, ще 16 — травмовані. Наступного дня правоохоронці встановили особи всіх загиблих унаслідок атаки.

Внаслідок обстрілу в типографії «Фактор-Друк» згоріли 50 тисяч книжок. Власник друкарні Сергій Політучий заявив, що через ракетний удар по «Фактор-Друк» потужність видавничого ринку в Україні може скоротитися на 40%.

Міжнародний фонд «Відродження» оголосив, що надасть видавництву Vivat терміновий грант для допомоги після російського обстрілу.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що держава знайде гроші для відновлення друкарні «Фактор-Друк».

У День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова оприлюднила на своїй фейсбук-сторінці імена семи працівників друкарні «Фактор-Друк», які загибли внаслідок російського удару по Харкову 23 травня. 

Фото: наслідки російського удару по по типографії "Фактор-Друк"/сайт Kharkiv.Today

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Обстріл Харків
Джерело матеріала
loader
loader