Зеленський у США чекає від Байдена ще одного рішення - Le Monde
Зеленський у США чекає від Байдена ще одного рішення - Le Monde

Зеленський у США чекає від Байдена ще одного рішення - Le Monde

Ідеться не тільки про дозвіл на далекобійні удари ЗСУ по Росії.

Президент Володимир Зеленський сподівається отримати від американського колеги Джо Байдена запрошення України до НАТО до того, як той покине президентський пост.

Це — частина амбітного "плану перемоги" Зеленського, пише газета Le Monde з посиланням на джерела.

Вказується, що український глава "прагне схилити президента США до рішучих дій і дати можливість Києву вступити в перемовини з Москвою з позиції сили".

Однак шанси, що Білий дім на таке зважиться, надто малі, додають співрозмовники видання. Оскільки адміністрація Байдена, як і раніше, скептично ставиться до пришвидшення процесу членства України в НАТО, побоюючись ескалації з боку Росії.

Що таке видання Le Monde?

Le Monde Французька щоденна Вечірня газета головним редактором є Жерар Куртуа (фр. Gérard Courtois), генеральним директором - Ерік Ізраелевич. Ле Монд була заснована Юбером Бев-Мері за розпорядженням Шарля де Голля в 1944 році. Перший номер газети вийшов 19 грудня 1944 року. З 19 грудня 1995 року газета доступна онлайн, повідомляє "Вікіпедія".

План перемоги Зеленського - що відомо

Раніше Bild опублікував статтю, у якій ішлося про нібито згоду української сторони на "локальне" замороження боїв. Окрім цього план України передбачає необхідність позитивного рішення Сполучених Штатів щодо дозволу на удари далекобійним озброєнням по території РФ.

В ОП це заперечили. За словами радника керівника ОП, Україна категорична у питаннях припинення вогню чи передачі країні-агресорці Росії власних територій.

"Поразку Російської Федерації можна забезпечити певною кількістю зброї як такої. Тобто, грубо кажучи, військовий, дипломатичний, економічний і політичний примус... Плюс Курська операція, яка показує, що справді можна ефективно працювати, у тому числі на території Росії, приносячи туди і масштабуючи там війну", - додав він.

16 вересня стало відомо, що Зеленський буде виступати на засіданні Генеральної асамблеї ООН. Він особисто представить так званий план перемоги лідерам країн-партнерів.

До слова, презентація так званого плану перемоги — тобто бачення ОП завершення війни з Росією — є однією з умов Вашингтона для ухвалення остаточного рішення щодо дозволу Україні завдавати глибоких ударів по Росії.

Переговори з Росією - думка експерта

Як зауважив у блозі на Главред кандидат політичних наук, доцент кафедри парламентаризму Ігор Рейтерович, Росія не зупиняється у тиску на переговорний трек і два останніх тижні розганяє цю тему по повній програмі (хоч і зі своєї позиції).

"Звісно, таким чином вони можуть спробувати вплинути, наприклад, на позицію Китаю чи Індії щодо переговорів, але не думаю, що матиме ефект, на який розраховує РФ. Потяг вже пішов, і їм треба буде приймати нову реальність, в якій дозвіл на завдання ударів – це один з елементів мирного плану, примусу до миру", - зазначив він.

Це, на думку Рейтеровича, може стати дуже серйозним стратегічним фактором ведення війни: Путін розуміє, що дуже багато російських військових підприємств та заводів знаходяться в зоні ураження. Відповідно, на це треба буде реагувати, а реагувати немає чим, адже вони не можуть це прикрити системами ППО, яких у такій кількості фізично в Росії немає.

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерело матеріала
loader