Адвокат пояснив, чи можуть українці знімати на камеру дії ТЦК на вулицях
Адвокат пояснив, чи можуть українці знімати на камеру дії ТЦК на вулицях

Адвокат пояснив, чи можуть українці знімати на камеру дії ТЦК на вулицях

Українцям розповіли, чи можна фотографувати та знімати на відео дії ТЦК на вулицях.

Як передає "Хвиля", про це повідомив адвокат Роман Симутін.

В умовах воєнного стану в Україні питання, пов'язані з діяльністю територіальних центрів комплектування (ТЦК), викликають підвищений інтерес суспільства. Багато громадян стикаються з роботою ТЦК на вулицях і запитують свої права в таких ситуаціях. Особливо актуальним стало питання можливості фото- та відеофіксації дій співробітників ТЦК.

Адвокат пояснив, що представники ТЦК та СП мають право перевіряти документи військовозобов'язаних українців у громадських місцях. Проте вони не мають повноважень, щоб насильно доставляти чоловіків у територіальний центр комплектування.

Він також нагадав, що право затримувати військовозобов'язаних громадян та примусово доставляти їх до ТЦК мають виключно працівники поліції та лише за наявності законних підстав. Сама процедура затримання вимагає від поліцейського складання протоколу затримання.

ТЦК
ТЦК

"Для чого я в черговий раз на цьому наголошую? Тому що затримання та доставка до ТЦК без певних законом підстав може бути предметом оскарження в суді", – сказав Симутін.

За його словами, лише фото- та відеофіксація можуть довести незаконність дій ТЦК.

"Мало того, чинне законодавство визначає фото- та відеозйомку як належні докази у справі та дозволяє здійснювати фото- та відеозйомку події", – зазначив експерт.

Отже, знімати дії працівників ТЦК та СП на камеру можна, але за певних умов, а саме:

  • поряд немає дислокацій та переміщень військових;
  • немає військових та режимних об'єктів, які можуть потрапити до камери.

"У законах немає заборони на зйомку співробітників ТЦК чи поліцейського. А на фразу: "Я забороняю мене знімати", краще спитайте, чим це заборонено", - порадив Сімутін.

Крім того, адвокат запевнив, що "вони відповіді не дадуть, оскільки немає такого закону чи ухвали".

"Статтею 307 Цивільного кодексу дозволені зйомки у громадських місцях", – додав він.

Серед іншого Симутін нагадав, що працівники ТЦК та поліцейські є посадовими особами органу державної влади, а тому, згідно з рішенням Конституційного Суду від 20 січня 2012 року № 1/9-2012, на них як на представників влади не поширюється заборона на зйомку фізичної особи без його згоди.

Нагадаємо, в Україні автоматизують видачу повісток через "Оберіг".

Джерело матеріала
loader
loader