Кофеїн має захисну дію на здоров’я серця
Кофеїн має захисну дію на здоров’я серця

Кофеїн має захисну дію на здоров’я серця

Виявляється, ваш ранковий ритуал потягування гарячого напою може бути не лише дзвінком для пробудження – він також може захищати ваше здоров’я. Останні дослідження кофеїну свідчать про те, що вживання кави або чаю – звичайно, в помірних кількостях – може знизити ризик виникнення певних захворювань, пов’язаних із серцем.

Результати виявили несподівану користь для здоров’я, пов’язану з помірним споживанням кофеїну – потенційне зниження ризику розвитку кардіометаболічної мультиморбідності (CM). Цей термін означає одночасне існування кількох захворювань – інсульту, діабету 2 типу та ішемічної хвороби серця.

Кофеїн і здоров’я серця

Співавтор дослідження доктор Чаофу Ке є доцентом Університету Сучжоу в Сучжоу, Китай, і експертом з епідеміології та біостатистики. Висновки команди відкривають новий погляд на потенційні переваги кофеїну. «Вживання кави та кофеїну може відігравати важливу захисну роль майже на всіх фазах розвитку КМ», — сказав доктор Ке.

В основі дослідження лежить скарбниця значних даних, отриманих з Біобанку Великобританії, в якому зберігаються записи про здоров’я близько 180 000 людей. Жоден з учасників не мав кардіометаболічних захворювань на початку дослідження. Доктор Ке та його команда вирішили дослідити, чи існує зв’язок між вживанням кави, чи чаю та виникненням цих захворювань у майбутньому.

Ранковий напій: переодягнений герой?

Отримані результати, безумовно, сколихнули науковий світ. Група учасників, які вживали помірну кількість кофеїну, мала знижений ризик розвитку нових кардіометаболічних станів. Цих людей порівнювали з тими, хто або не вживав кофеїн, або вживав менше однієї чашки на день.

«У тих, хто вживав три чашки на день, ризик знизився на 48,1%, або на 40,7% при щоденному споживанні 200-300 міліграмів», — сказав д-р Ке.

Чи кофеїн безпосередньо пов’язаний зі здоров’ям серця?

Доктор Грегорі Маркус є помічником керівника відділу кардіології з досліджень і професором медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (UCSF).

«Ці спостереження доповнюють зростаючу кількість доказів того, що кофеїн і зазвичай споживані природні речовини, які містять кофеїн, такі як чай і кава, можуть покращити здоров’я серцево-судинної системи», — сказав доктор Маркус.

Незважаючи на переконливі докази, ми поки не розливаємо шампанське. Чи існує прямий причинно-наслідковий зв’язок між споживанням кофеїну та покращенням кардіометаболічного здоров’я? Або на результати можуть впливати невидимі фактори?

Безліч варіантів способу життя може потенційно вирішити цю головоломку. Від регулярних фізичних вправ, здорового харчування, достатнього сну до боротьби зі стресом – усе це може покращити загальний стан здоров’я. Чи може кофеїн бути просто одним з гвинтиків у складній машині здоров’я серця?

Потрібні подальші дослідження

Висновки можуть мати ефект метелика на керівні принципи громадської охорони здоров’я та особисті звички щодо здоров’я. Чи може ваша щоденна ява, чи чай захищати здоров’я вашого серця? Може бути. Але пам’ятайте про золоте правило – все в міру.

Окрім привернення уваги до користі кофеїну для серця та загального здоров’я, поточне дослідження також закладає основу для майбутніх досліджень. Майбутні дослідження можуть глибше зануритися в біологічні процеси, що стоять за захисною дією кофеїну, і порівняти відмінності в генетиці, дієті та способах життя в різних культурах.

«Важливо підкреслити, що, хоча ці дані свідчать про зв’язок між кофеїном, чаєм і кавою та зниженим ризиком комбінації серцево-судинних захворювань, ми повинні бути обережними, перш ніж зробити висновок про справжні причинно-наслідкові наслідки», — сказав доктор Маркус.

Особисті рішення щодо вживання кофеїну

Якщо всі ці розмови про кофеїн змушують вас переглянути споживання, будьте обережні. Баланс є ключовим. Зверніться до свого медичного працівника, щоб переконатися, що кофеїн допомагає вашому здоров’ю, а не шкодить йому. Намагайтеся пити дві-три чашки на день, щоб отримати потенційні переваги кофеїну для серця. Насолоджуючись цими обережними ковтками, пишайтеся тим, що можете жити довше та здоровіше.

Що стосується дослідження, експерти відзначили, що майбутні дослідження виправдані для підтвердження причетних метаболічних біомаркерів, що лежать в основі зв’язку між споживанням кофеїну та кардіометаболічною мультиморбідністю. Дослідження опубліковано в  Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Ендокринного товариства.

Джерело матеріала
loader
loader