Комарі ще покусають: чим небезпечні зараз ці комахи і чому їх досі багато
Комарі ще покусають: чим небезпечні зараз ці комахи і чому їх досі багато

Комарі ще покусають: чим небезпечні зараз ці комахи і чому їх досі багато

Комарі все частіше фігурують у новинах. То лихоманкою Західного Нілу когось інфікують, то люди скаржаться, що ці кровопивці стають все більш агресивними. Російська пропаганда підливає масла в вогонь, повідомляючи, що комарів вже навчили полювати на людей за національністю.

Проте питань від цього не меншає. Адже дійсно комарі розносять хвороби, лише через малярійних комарів, за даними ВООЗ, гинуть понад 400 тис. людей щорічно. Добре, що в Україні клімат ще не дозволяє комарам-вбивцям робити тут свою чорну справу на повну силу.

Кандидат біологічних наук Григорій Попов детально розповів про комарів та небезпеки, що пов’язані з ними, кореспонденту видання Коротко про.

Малярійний комар не розносить малярію

Кандидат біологічних наук Григорій Попов. Фото: nas.gov.ua

- Пане Григорію, розкажіть, будь ласка, які бувають види комарів?

- Якщо запитати це у пересічного українця, ви, мабуть, почуєте розлогу відповідь про те, що є «маленькі злі в місті, великі лісові злі, а також зелені, що пронизливо дзижчать та прилітають на світло, а є ще малярійні, не кажучи вже про дрібних мошок, що залізають до носа та вух». Це все дійсно комарі, найближчі родичі мух, від яких відрізняються загалом довгими вусиками, дрібними розмірами та недосконалим польотом.

У нас дуже багато видів цих комах, причому із зовсім різних груп, які науковці-ентомологи називають родинами. Але не всі вони є паразитами, що смокчуть кров, а людську кров і поготів. Так! У світі є комарі, що полюють на птахів, змій, жаб, риб і навіть на інших комах. Назвемо найбільш важливі з них.

«Маленькі та великі злі» тендітні комарики з довгим «носом»-хобітком і тоненькими ніжками відносяться до родини Culicidae (куліциди), вони ж справжні комарі, й саме вони надокучають людям найбільше. В Україні відомо не менше 60 видів та підвидів справжніх комарів із сімох родів: Anopheles (до них належать і т. з. малярійні комарі), Aedes, Mansoniaта Culiseta («злі лісові»), Culex («маленькі міські») та ін.

- А які ще є комарі в Україні?

- Великі ніжно-зелені комарі, що відносяться до родини Chironomidae, вони ж комарі-товкуни, - ці не несуть ніякої загрози людям, бо не харчуються кров’ю, точніше, взагалі нічим не живляться на дорослій стадії «комара», а їхні личинки - це той мотиль, що добре відомий акваріумістам та рибалкам.

Дрібна надокучлива кусюча мошка, що лізе до рота, носа та вух на природі, особливо на пасовищах, поблизу річок, - це інша група кровосисних комарів, а саме представники родини Simuliidae: мошкові, мошки, кумликові, кусюки. Їхні укуси більш болючі, ніж у справжніх комарів, але для їхнього розвитку потрібна проточна вода, тому в містах вони зустрічаються рідко.

- А яких називають «малярійними»? Чи дійсно вони розносять малярію?

- Часто називають «малярійними» велетенських комарів з родин Tipulidae (довгоніжкові, караморові комарі) і Limoniidae (мочарові довгоногі комарі, лімоніїди). Але дорослі комахи з цих родин зазвичай не харчуються, хоча деякі види споживають нектар, квітковий пилок та/або воду. Достеменно невідомо, чому саме їх часто-густо вважають «малярійними», можливо, це народне психологічне упередження відносно небезпеки малярії, і носії її збудника «мають» бути страшнішими за звичайних комарів.

Комар-пискун (Culex pipiens), який живе по всій території України, кусає як людей, так і їхніх домашніх улюбленців. Фото: nas.gov.ua

Самка за життя відкладає до 200 яєць

- Який життєвий цикл комара?

- Кровосисні комари з родини Куліциди тільки на дорослій стадії мешкають де заманеться, причому залюбки відлітають від місць виплоду на кілька кілометрів (їхня швидкість інколи досягає 2,5 км/год).

Життєвий цикл комара складається з чотирьох стадій: яйце, личинка, лялечка і доросла особина. Яйця вони відкладають на поверхню води, як правило, в ставках, калюжах та інших невеликих стоячих водоймах. За своє життя самка може відкласти приблизно 100-200 яєць. З яєць виходять рухливі личинки, які харчуються дрібними водоростями та мертвим органічним матеріалом забруднених водойм. Ці личинки є важливим джерелом їжі для багатьох прісноводних тварин, зокрема риб. Загальна тривалість розвитку личинок зазвичай від кількох діб до одного тижня.

- Чому їх так багато?

- Відповідь є очевидною - бо багато їжі для личинок, які масово заселили численні стоячі водойми на рівнині. Часто личинок комарів можна зустріти в штучних тимчасових водоймах: діжках на городах, покинутих шинах, дорожніх коліях. Дорослі самки комарів здебільшого без проблем знаходять джерело крові для нормального існування і розвитку яєць: це люди та різноманітні свійські тварини, безхатні коти та собаки. Збільшення кількості дощів, підвищення вологості та температури повітря в поточному році також сприяє тому, що комарів стає більше.

- Які хвороби вони переносять?

- Комарі здатні переносити збудників багатьох небезпечних хвороб різної етіології - це можуть бути віруси, паразитичні найпростіші, гельмінти та ін. Найнебезпечнішим подібним захворюванням у світі є малярія, збудника якої переносять дорослі комарі з родини Anopheles. Хоча такі комарі зустрічаються й у нас, ця хвороба не характерна для України, адже наш прохолодний клімат непридатний для розвитку збудника малярії, найпростішого під назвою Plasmodium (до речі, родича звичайних інфузорій). Серед подібних небезпечних хвороб назвемо гарячку (лихоманку) Західного Нілу, жовту гарячку, хворобу вірусу Зіка, туляремію, дирофіляріози та інші.

Комарі-товкуни родини Chironomidaе не несуть ніякої загрози людям. Фото: wikipedia.org

Лихоманка Західного Нілу потрапляє до нас разом з птахами

- Як до нас потрапляють такі хвороби, як лихоманка Західного Нілу?

- Основним резервуаром цієї лихоманки є перелітні птахи, від яких заражуються вже свійські птахи: гуси, качки, курки. Уже від свійських птахів може заразитися людина, це найбільш поширений шлях у наших умовах. Комарі тут можуть виконувати функцію "посередника" між птахом та людиною.

Варто зазначити, що тісні контакти людини зі світом диких тварин досі залишаються головною причиною появи та поширення різних хвороб. Останнім відомим випадком була коронавірусна хвороба COVID-19, первинним резервуаром якої були, можливо, панголіни чи бамбукові щури.

- Як боротися з комарами ефективно?

- Залежить від ситуації. Від дорослих комарів достатньо користуватися звичайними спреями, що є у продажу в супермаркетах, встановлювати москітні сітки на вікна. Не варто залишати відкритими штучні резервуари зі стоячою водою (наприклад, діжки), де розвиватимуться личинки кровосисних комарів.

У будь-якому разі, якщо звичайне ГРЗ або недомагання триває з ускладненнями, більше кількох днів без вагомих змін, варто звернутися до лікарів та спеціальних лабораторій, де роблять аналізи на наявність усіх можливих у наших краях інфекційних хвороб.

Маєте сумніви – не вагайтесь, зробіть такий аналіз. Якщо інфекцію вчасно діагностовано, перебіг хвороби не призведе до прикрих наслідків, бо відомі смертельні випадки внаслідок, наприклад, перенесеної лихоманки Західного Нілу.

Комарів із роду Tipulidae називають малярійними, хоча до цієї хвороби вони не мають жодного відношення. Фото: wikipedia.org

Джерело матеріала
loader
loader